برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان تکنولوژی غلات - نظری
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری يكشنبه ها 8-10
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

ارایه با پاورپوینت

منابع
  • تکنولوژی فراورده های غلات (جلد 1 و 2)

          مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

  • روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

         مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

 

  • تکنولوژی بیسکویت، کوکی و کراکر

          مترجم: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: تاریخچه و انواع غلات (سطح کشت و اهمیت اقتصادی)

هفته سوم: تکنولوژی آسیاب کردن برنج - تولید برنج های نیم پز

هفته چهارم: تکنولوژی بوجاری غلات و دستگاه های مورد استفاده - فرایند واجد شرایط کردن گندم برای آسیابانی

هفته پنجم: تکنولوژی آسیاب کردن گندم (معرفی دستگاه ها و اصول عملیاتی آنها)

هفته ششم: فراوری آرد قبل از بسته بندی

هفته هفتم: تکنولوژی خمیرترش و تولید نان

هفته هشتم: ارزیابی کیفیت فیزیکی و شیمیایی غلات

هفته نهم: آسیب دیدگی نشاسته - فعالیت آنزیمی آرد

هفته دهم: رئولوژی خمیر (معرفی دستگاه های فارینوگراف- اکستنسو گراف- آمیلوگراف)

هفته یازدهم: اهمیت مخلوط کردن خمیر و نقش آن در توسعه یا تخریب ساختارهای گلوتنی

هفته دوازدهم: تکنولوژی تولید بیسکویت، کوکی و کراکر

هفته سیزدهم: تکنولوژی تولید محصولات ماکارونی

هفته چهاردهم: تکنولوژی تولید کیک

هفته پانزدهم: تکنولوژی تولید شربت های گلوکز از نشاسته

هفته شانزدهم: تکنولوژی مالت سازی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

عنوان تکنولوژی غلات -عملی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری چهارشنبه ها 10-12 و 14-16
مکان برگزاری آزمایشگاه تکنولوژی فراورده های قنادی
تعداد واحد ۱
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

نحوه ارزیابی

ارزیابی فعالیت آزمایشگاهی

ارزیابی گزارش کارهای جلسات عملی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

آموزش متون درس عملی با کار آزمایشگاهی و کارگاهی

منابع

روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

هفته اول: آشنایی با انواع آردها - اندازه گیری رطوبت گندم و آرد

هفته دوم: اندازه گیری خاکستر آرد و گندم - تعیین درجه استخراج آرد

هفته سوم: اندازه گیری گلوتن مرطوبو خشک - تعیین اندیس گلوتن

هفته چهارم: اندازه گیری کیفیت گلوتن با آزمون رسوب زلنی و SDS

هفته پنجم: معرفی دستگاه خشک کن پاششی (Spray Drier) - اصول خشک کردن و تولید یک محصول ریزپوشانی شده با دستگاه اسپری درایر

هفته ششم: تولید کارگاهی نان حجیم

هفته هفتم: تولید کارگاهی کیک روغنی

هفته هشتم: بازدید از کارخانجات آسیابانی - نان صنعتی - فراورده های آردی

عنوان صنایع قنادی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری دوشنبه ها 8-10
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

تکنولوژی قند

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون نهایی

روش تدریس

ارایه پاورپوینت

منابع

علوم و فناوری شکلات

تألیف: دکتر  سیدهادی پیغمبردوست - دکتر هانیه رسولی 

صنایع قنادی

تألیف: مهندس شهرام مقصودی

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: تاریخچه و مواد اولیه شکلات

هفته سوم: آشنایی با زراعت و محصول دهی درخت کاکائو - برداشت برچه های کاکائو

هفته چهارم: تکنولوژی تخمیر لوبیای کاکائو با نگرشی بر رخ دادهای بیوشیمیایی دخیل در آن

هفته پنجم: خشک کردن لوبیای کاکائو با روش های مختلف

هفته ششم: بوجاری لوبیای کاکائو و تکنولوژی های مورد استفاده در پوست گیری (Winnowing)

هفته هفتم: شیمی و تکنولوژی برشته کردن (رستینگ) لوبیای کاکائو - فرایند قلیایی کردن (داچینگ) - انواع روش های برشته کردن

هفته هشتم: تکنولوژی آسیاب کردن لپه کاکائو و تولید توده شکلاتی

هفته نهم: ماشین های آسیاب کاکائو (آسیاب های ساچمه های و غلتکی)

هفته دهم: شیمی و تکنولوژی کانچینگ شکلات

هفته یازدهم: تکنولوژی تمپرینگ شکلات

هفته دوازدهم: بررسی انواع روش های تمپرسنجی در شکلات

هفته سیزدهم: معرفی انواع جایگزین های کره کاکائو (CBS-CBR-CBE-CBI)

هفته چهاردهم: قالب گیری شکلات - روکش دهی شکلاتی (Enrobing)- بررسی عیوب شکلات (شکوفه چربی- شکوفه قند - حباب دار شدن )

هفته پانزدهم: تکنولوژی تافی - آبنبات - پاستیل

هفته شانزدهم: تکنولوژی آدامس

هفته هفدهم: آزمون نهایی

عنوان فناوری های پیشرفته در صنایع غذایی
مقطع تحصیلی دکترای تخصصی
زمان برگزاری دوشنبه ها 10-12
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

ارزیابی حین تدریس

آزمون نهایی

روش تدریس

ارایه درس با پاورپوینت

منابع

کتاب تکنولوژی های پیشرفته صنایع غذایی

مولفان: دکتر سیدهادی پیغمبردوست - دکتر جواد حصاری

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های نوین فرآوری مواد غذایی - معرفی روش های غیر حرارتی 

هفته سوم: تکنولوژی میدان های پالسی الکتریکی 1

هفته چهارم: تکنولوژی میدان های پالسی الکتریکی 2

هفته پنجم: تکنولوژی فراصوت تشخیصی در مواد غذایی

هفته ششم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی 1

هفته هفتم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی 2 

هفته هشتم: پرتودهی مواد غذایی

هفته نهم: تکنولوژی فشار بالا در مواد غذایی

هفته دهم: تکنولوژی ازن در مواد غذایی

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم: تکنولوژی میدان های مغناطیسی پالسی

هفته سیزدهم: پیشرفت های اخیر تکنولوژی مایکروویو در صنعت غذا

هفته چهاردهم: تکنولوژی اهمیک در فراوری مواد غذایی

هفته پانزدهم: تکنولوژی پالس نوری در مواد غذایی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

عنوان شیمی کربوهیدرات های غذایی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری چهارشنبه ها 8-10
مکان برگزاری ساختمان تحصیلات تکمیلی (دانشکده کشاورزی)
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

ارایه در کلاس

آزمون پایان نیمسال

روش تدریس

مطالعه متون تخصصی از رفرنس های ارایه شده

مباحثه در کلاس

منابع

Food Carbohydrates: Chemistry, Physical Properties, and Applications

by: S.W. CUi

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با کربوهیدرات های غذایی (ساختار و نقش غذایی و عملکردی آنها) 

هفته سوم: مقدمه ای بر شیمی کربوهیدرات های غذایی 

هفته چهارم: پدیده ژلاتینه شدن و رتروگراداسیون نشاسته

هفته پنجم: بررسی رفتار رئولوژیکی انواع نشاسته در آزمون ویسکوآمیلوگرافی

هفته ششم: بررسی اصلاح یا مدیفیکاسیون نشاسته و معرفی انواع روش های آن

هفته هفتم: کاربرد نشاسته های مدیفاید در محصولات غذایی 

هفته هشتم: بررسی تاثیرات انواع روش های حرارتی بر رفتار نشاسته

هفته نهم: هیدرولیز نشاسته و نقش آن بر ساختار و عملکرد محصولات هیدرولیز شده

هفته دهم: سلولز و مشتقات آن (شیمی و خواص عملکردی و کاربرد آن در صنایع غذایی)

هفته یازدهم: معرفی انواع پلی ساکاریدهای دیواره سلولی و بررسی خواص عملکردی آنها

هفته دوازدهم: بررسی ساختار شیمیایی و خواص مختلف صمغ ها

هفته سیزدهم: هیدروکلوئیدهای غذایی (از شیمی تا عملکرد و بالعکس)

هفته چهاردهم: بررسی ساختار شیمیایی و خواص عملکردی انواع پکتین

هفته پانزدهم: معرفی خواص شیمیایی، تغذیه ای و عملکردی انواع فیبرهای رژیمی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

 

عنوان صنایع غذایی پیشرفته
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری دوشنبه ها ساعت 10-12
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

ارائه پاور پوینت

منابع

کتاب تکنولوژی های پیشرفته صنایع غذایی

مولفان: دکتر سیدهادی پیغمبردوست - دکتر جواد حصاری

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های نوین فرآوری مواد غذایی - معرفی روش های حرارتی غیرمستقیم 

هفته سوم: تکنولوژی میدان های پالسی نوری و الکتریکی 

هفته چهارم: تکنولوژی امواج مادون قرمز (IR)  و کاربرد انها در فروادری مواد غذایی

هفته پنجم: تکنولوژی فراصوت تشخیصی در مواد غذایی

هفته ششم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی

هفته هفتم: تکنولوژی حرارت دهی مقاومتی (اهمیک) 

هفته هشتم: پرتودهی مواد غذایی

هفته نهم: تکنولوژی فشار بالا در مواد غذایی

هفته دهم: تکنولوژی ازن در مواد غذایی

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم: تکنولوژی میدان های مغناطیسی پالسی

هفته سیزدهم: پیشرفت های اخیر تکنولوژی مایکروویو در صنعت غذا

هفته چهاردهم: پیشرفت های اخیر در انجماد و یخ زدایی (Defrosting) مواد غذایی

هفته پانزدهم: فناوری استفاده از هردل های غذایی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

عنوان خواص شیمیایی و عملکردی مواد غذایی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری يكشنبه ها 14-16 و 16-18
مکان برگزاری ساختمان شماره 2 دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

ارائه پاور پوینت

منابع

Chemical and Functional Properties of Food Components - 4th Edition_CRC Press (2023)

By: Zdzisław E. Sikorski

 

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با ترکیبات غذایی و نقش عملکردی آنها 

هفته سوم: ارتباط خواص شیمیایی و عملکردی مواد غذایی

هفته چهارم: پروتئین های غذایی و نقش عملکردی آنها -1

هفته پنجم: پروتئین های غذایی و نقش عملکردی آنها -2

هفته ششم: شیرین کننده های مغذی و نقش عملکردی آنها

هفته هفتم: هیدروکلوئید ها و نقش عملکردی آنها

هفته هشتم: ترکیبات رنگی و نقش عملکردی آنها

هفته نهم: انواع مواد طعم دهنده غذایی و نقش عملکردی آنها

هفته دهم: خواص شیمیایی و کاری امولسیفایرهای غذایی

هفته یازدهم: خواص شیمیایی و کاری ترکیبات پایدار کننده و استابیلایزرها

هفته دوازدهم:  ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات تغلیظ کننده 

هفته سیزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات شلاته کننده

هفته چهاردهم: کاربرد و خواص ترکیبات ضدکلوخه ای

هفته پانزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات ضدبیاتی محصولات نانوایی

هفته شانزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات اکسید-احیا کننده (RedOx)

هفته هفدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات ممانعت کننده کریستالیزاسیون

هفته هجدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی جایگزین های چربی (Fat Replacers)

هفته نوزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات کنترل کننده pH

هفته بیستم:  ترکیبات شفاف کننده و مرطوب کننده در صنایع غذایی

هفته بیست و یکم: ارایه سمینار دانشجویی 1

هفته بیست و دوم: ارایه سمینار دانشجویی 2

هفته بیست و سوم: ارایه سمینار دانشجویی 3

هفته بیست و چهارم: آزمون پایان ترم

عنوان مبانی فراوری محصولات گیاهی (نظری ۲ و عملی ۱)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری يكشنبه ها 14-18 (عملي دوشنبه ها 8-12)
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی (عملی: آزمایشگاه تکنولوژی فراورده های قنادی)
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

ارزیابی گزارش کار عملی

ارزیابی پایان ترم

روش تدریس

ارایه پاور پوینت

کار عملی در آزمایشگاه

منابع
  • اصول فراوری و نگهداری مواد غذایی

           مولف: دکتر شهیدی - دکتر کوچکی

  • تکنولوژی فراورده های غلات (جلد 1 و 2)

          مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

  • روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

         مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

بخش نظری

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با محصولات گیاهی استراتژیک و انواع غلات

هفته سوم: تکنولوژی آسیاب کردن برنج - تولید برنج های نیم پز

هفته چهارم: تکنولوژی بوجاری غلات و دستگاه های مورد استفاده - فرایند واجد شرایط کردن گندم برای آسیابانی

هفته پنجم: تکنولوژی آسیاب کردن گندم (معرفی دستگاه ها و اصول عملیاتی آنها)

هفته ششم: فراوری آرد قبل از بسته بندی

هفته هفتم: تکنولوژی خمیرترش و تولید نان

هفته هشتم: ارزیابی کیفیت فیزیکی و شیمیایی غلات

هفته نهم: آسیب دیدگی نشاسته - فعالیت آنزیمی آرد

هفته دهم: رئولوژی خمیر (معرفی دستگاه های فارینوگراف- اکستنسو گراف- آمیلوگراف)

هفته یازدهم: اهمیت مخلوط کردن خمیر و نقش آن در توسعه یا تخریب ساختارهای گلوتنی

هفته دوازدهم: ترکیبات مواد غذایی گیاهی

هفته سیزدهم: انواع و عوامل موثر در فساد مواد غذایی گیاهی

هفته چهاردهم: اصول و روش های نگهداری مواد غذایی

هفته پانزدهم: روش ها ی نوین نگهداری مواد غذایی

هفته شانزدهم: تکنولوژی خشک کردن پاششی مواد فعال گیاهی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

بخش عملی

هفته اول: آشنایی با انواع آردها - اندازه گیری رطوبت گندم و آرد

هفته دوم: اندازه گیری خاکستر آرد و گندم - تعیین درجه استخراج آرد

هفته سوم: اندازه گیری گلوتن مرطوب و خشک - تعیین اندیس گلوتن

هفته چهارم: اندازه گیری کیفیت گلوتن با آزمون رسوب زلنی و SDS

هفته پنجم: معرفی دستگاه خشک کن پاششی (Spray Drier) - اصول خشک کردن و تولید یک محصول ریزپوشانی شده با دستگاه اسپری درایر

هفته ششم: آزمون های روش خشک کردن پاششی

عنوان جداسازی پیشرفته در صنایع غذایی
مقطع تحصیلی دکترای تخصصی
زمان برگزاری سه شنبه ها 10-12 و 14-16
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

ارایه پاورپوینت

منابع

دانش و فناوری شربت های گلوکز (فصل جداسازی و استخراج نشاسته) انتشارات دانشگاه تبریز

مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

Filters and Filtration Handbook- (Elsevier Science)

Ken Sutherland

 (Elsevier Science) Food Process Engineering and Technology

Zeki Berk

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های مختلف جداسازی و کاربرد آنها 

هفته سوم: استخراج خشک و مرطوب اجزا گیاهی

هفته چهارم: تکنولوژی استخراج نشاسته از ذرت

هفته پنجم: معرفی تکنولوژی های سبز در استخراج نشاسته از ذرت - روش تری کانتر

هفته ششم: چالش های استخراج نشاسته از گندم

هفته هفتم: معرفی روش های متداول استخراج نشاسته و گلوتن از گندم - روش مارتین

هفته هشتم: معرفی روش نوین جداسازی نشاسته از گندم - روش هادی

هفته نهم: تکنولوژی هیدروسکلون ها 

هفته دهم: تکنولوژی سانتریفیوژ و اولتراسانتریفوگاسیون

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون با نگاهی ویژه به فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم:  فیلترپرس ها - فناوری و کاربرد در صنایع غذایی

هفته سیزدهم: کاربرد تکنولوژی فراصوت در استخراج مواد زیست فعال

هفته چهاردهم: تکنولوژی استخراج با سیالات فوق بحرانی

هفته پانزدهم: جداسازی و استخراج با تبلور (کریستالیزاسیون)

هفته شانزدهم: کاربرد تکنولوژی های نوین در کریستالایزرها

هفته هفدهم: تکنولوژی انجماد و تغلیظ انجمادی

هفته هجدهم: کاربرد فناوری های نوین در انجماد به عنوان پروسه جداسازی 

هفته نوزدهم: استخراج و جداسازی ترکیبات فراسودمند از بافت های گیاهی

هفته بیستم: کاربرد فناوری های نوین در جداسازی ترکیبات فراسودمند گیاهی

هفته بیست و یکم: ارایه سمینار دانشجویی 1

هفته بیست و دوم: ارایه سمینار دانشجویی 2

هفته بیست و سوم: ارایه سمینار دانشجویی 3

هفته بیست و چهارم: آزمون پایان ترم