برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

پیش نیاز درس

ندارد

منابع

کتاب تکنولوژی های پیشرفته صنایع غذایی

مولفان: دکتر سیدهادی پیغمبردوست - دکتر جواد حصاری

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های نوین فرآوری مواد غذایی - معرفی روش های حرارتی غیرمستقیم 

هفته سوم: تکنولوژی میدان های پالسی نوری و الکتریکی 

هفته چهارم: تکنولوژی امواج مادون قرمز (IR)  و کاربرد انها در فروادری مواد غذایی

هفته پنجم: تکنولوژی فراصوت تشخیصی در مواد غذایی

هفته ششم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی

هفته هفتم: تکنولوژی حرارت دهی مقاومتی (اهمیک) 

هفته هشتم: پرتودهی مواد غذایی

هفته نهم: تکنولوژی فشار بالا در مواد غذایی

هفته دهم: تکنولوژی ازن در مواد غذایی

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم: تکنولوژی میدان های مغناطیسی پالسی

هفته سیزدهم: پیشرفت های اخیر تکنولوژی مایکروویو در صنعت غذا

هفته چهاردهم: پیشرفت های اخیر در انجماد و یخ زدایی (Defrosting) مواد غذایی

هفته پانزدهم: فناوری استفاده از هردل های غذایی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

تعداد واحد ۲
روش تدریس

ارائه پاور پوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دوشنبه ها ساعت 10-12 دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

ندارد

منابع

Chemical and Functional Properties of Food Components - 4th Edition_CRC Press (2023)

By: Zdzisław E. Sikorski

 

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با ترکیبات غذایی و نقش عملکردی آنها 

هفته سوم: ارتباط خواص شیمیایی و عملکردی مواد غذایی

هفته چهارم: پروتئین های غذایی و نقش عملکردی آنها -1

هفته پنجم: پروتئین های غذایی و نقش عملکردی آنها -2

هفته ششم: شیرین کننده های مغذی و نقش عملکردی آنها

هفته هفتم: هیدروکلوئید ها و نقش عملکردی آنها

هفته هشتم: ترکیبات رنگی و نقش عملکردی آنها

هفته نهم: انواع مواد طعم دهنده غذایی و نقش عملکردی آنها

هفته دهم: خواص شیمیایی و کاری امولسیفایرهای غذایی

هفته یازدهم: خواص شیمیایی و کاری ترکیبات پایدار کننده و استابیلایزرها

هفته دوازدهم:  ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات تغلیظ کننده 

هفته سیزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات شلاته کننده

هفته چهاردهم: کاربرد و خواص ترکیبات ضدکلوخه ای

هفته پانزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات ضدبیاتی محصولات نانوایی

هفته شانزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات اکسید-احیا کننده (RedOx)

هفته هفدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات ممانعت کننده کریستالیزاسیون

هفته هجدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی جایگزین های چربی (Fat Replacers)

هفته نوزدهم: ساختار شیمیایی و نقش عملکردی ترکیبات کنترل کننده pH

هفته بیستم:  ترکیبات شفاف کننده و مرطوب کننده در صنایع غذایی

هفته بیست و یکم: ارایه سمینار دانشجویی 1

هفته بیست و دوم: ارایه سمینار دانشجویی 2

هفته بیست و سوم: ارایه سمینار دانشجویی 3

هفته بیست و چهارم: آزمون پایان ترم

تعداد واحد ۳
روش تدریس

ارائه پاور پوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
يكشنبه ها 14-16 و 16-18 ساختمان شماره 2 دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

ندارد

منابع
  • اصول فراوری و نگهداری مواد غذایی

           مولف: دکتر شهیدی - دکتر کوچکی

  • تکنولوژی فراورده های غلات (جلد 1 و 2)

          مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

  • روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

         مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

بخش نظری

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با محصولات گیاهی استراتژیک و انواع غلات

هفته سوم: تکنولوژی آسیاب کردن برنج - تولید برنج های نیم پز

هفته چهارم: تکنولوژی بوجاری غلات و دستگاه های مورد استفاده - فرایند واجد شرایط کردن گندم برای آسیابانی

هفته پنجم: تکنولوژی آسیاب کردن گندم (معرفی دستگاه ها و اصول عملیاتی آنها)

هفته ششم: فراوری آرد قبل از بسته بندی

هفته هفتم: تکنولوژی خمیرترش و تولید نان

هفته هشتم: ارزیابی کیفیت فیزیکی و شیمیایی غلات

هفته نهم: آسیب دیدگی نشاسته - فعالیت آنزیمی آرد

هفته دهم: رئولوژی خمیر (معرفی دستگاه های فارینوگراف- اکستنسو گراف- آمیلوگراف)

هفته یازدهم: اهمیت مخلوط کردن خمیر و نقش آن در توسعه یا تخریب ساختارهای گلوتنی

هفته دوازدهم: ترکیبات مواد غذایی گیاهی

هفته سیزدهم: انواع و عوامل موثر در فساد مواد غذایی گیاهی

هفته چهاردهم: اصول و روش های نگهداری مواد غذایی

هفته پانزدهم: روش ها ی نوین نگهداری مواد غذایی

هفته شانزدهم: تکنولوژی خشک کردن پاششی مواد فعال گیاهی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

بخش عملی

هفته اول: آشنایی با انواع آردها - اندازه گیری رطوبت گندم و آرد

هفته دوم: اندازه گیری خاکستر آرد و گندم - تعیین درجه استخراج آرد

هفته سوم: اندازه گیری گلوتن مرطوب و خشک - تعیین اندیس گلوتن

هفته چهارم: اندازه گیری کیفیت گلوتن با آزمون رسوب زلنی و SDS

هفته پنجم: معرفی دستگاه خشک کن پاششی (Spray Drier) - اصول خشک کردن و تولید یک محصول ریزپوشانی شده با دستگاه اسپری درایر

هفته ششم: آزمون های روش خشک کردن پاششی

تعداد واحد ۳
روش تدریس

ارایه پاور پوینت

کار عملی در آزمایشگاه

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

ارزیابی گزارش کار عملی

ارزیابی پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
يكشنبه ها 14-18 (عملي دوشنبه ها 8-12) دانشکده کشاورزی (عملی: آزمایشگاه تکنولوژی فراورده های قنادی) - - -
پیش نیاز درس

ندارد

منابع

دانش و فناوری شربت های گلوکز (فصل جداسازی و استخراج نشاسته) انتشارات دانشگاه تبریز

مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

Filters and Filtration Handbook- (Elsevier Science)

Ken Sutherland

 (Elsevier Science) Food Process Engineering and Technology

Zeki Berk

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های مختلف جداسازی و کاربرد آنها 

هفته سوم: استخراج خشک و مرطوب اجزا گیاهی

هفته چهارم: تکنولوژی استخراج نشاسته از ذرت

هفته پنجم: معرفی تکنولوژی های سبز در استخراج نشاسته از ذرت - روش تری کانتر

هفته ششم: چالش های استخراج نشاسته از گندم

هفته هفتم: معرفی روش های متداول استخراج نشاسته و گلوتن از گندم - روش مارتین

هفته هشتم: معرفی روش نوین جداسازی نشاسته از گندم - روش هادی

هفته نهم: تکنولوژی هیدروسکلون ها 

هفته دهم: تکنولوژی سانتریفیوژ و اولتراسانتریفوگاسیون

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون با نگاهی ویژه به فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم:  فیلترپرس ها - فناوری و کاربرد در صنایع غذایی

هفته سیزدهم: کاربرد تکنولوژی فراصوت در استخراج مواد زیست فعال

هفته چهاردهم: تکنولوژی استخراج با سیالات فوق بحرانی

هفته پانزدهم: جداسازی و استخراج با تبلور (کریستالیزاسیون)

هفته شانزدهم: کاربرد تکنولوژی های نوین در کریستالایزرها

هفته هفدهم: تکنولوژی انجماد و تغلیظ انجمادی

هفته هجدهم: کاربرد فناوری های نوین در انجماد به عنوان پروسه جداسازی 

هفته نوزدهم: استخراج و جداسازی ترکیبات فراسودمند از بافت های گیاهی

هفته بیستم: کاربرد فناوری های نوین در جداسازی ترکیبات فراسودمند گیاهی

هفته بیست و یکم: ارایه سمینار دانشجویی 1

هفته بیست و دوم: ارایه سمینار دانشجویی 2

هفته بیست و سوم: ارایه سمینار دانشجویی 3

هفته بیست و چهارم: آزمون پایان ترم

 

تعداد واحد ۳
روش تدریس

ارایه پاورپوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
سه شنبه ها 10-12 و 14-16 دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

منابع
  • تکنولوژی فراورده های غلات (جلد 1 و 2)

          مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

  • روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

         مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

 

  • تکنولوژی بیسکویت، کوکی و کراکر

          مترجم: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: تاریخچه و انواع غلات (سطح کشت و اهمیت اقتصادی)

هفته سوم: تکنولوژی آسیاب کردن برنج - تولید برنج های نیم پز

هفته چهارم: تکنولوژی بوجاری غلات و دستگاه های مورد استفاده - فرایند واجد شرایط کردن گندم برای آسیابانی

هفته پنجم: تکنولوژی آسیاب کردن گندم (معرفی دستگاه ها و اصول عملیاتی آنها)

هفته ششم: فراوری آرد قبل از بسته بندی

هفته هفتم: تکنولوژی خمیرترش و تولید نان

هفته هشتم: ارزیابی کیفیت فیزیکی و شیمیایی غلات

هفته نهم: آسیب دیدگی نشاسته - فعالیت آنزیمی آرد

هفته دهم: رئولوژی خمیر (معرفی دستگاه های فارینوگراف- اکستنسو گراف- آمیلوگراف)

هفته یازدهم: اهمیت مخلوط کردن خمیر و نقش آن در توسعه یا تخریب ساختارهای گلوتنی

هفته دوازدهم: تکنولوژی تولید بیسکویت، کوکی و کراکر

هفته سیزدهم: تکنولوژی تولید محصولات ماکارونی

هفته چهاردهم: تکنولوژی تولید کیک

هفته پانزدهم: تکنولوژی تولید شربت های گلوکز از نشاسته

هفته شانزدهم: تکنولوژی مالت سازی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

تعداد واحد ۲
روش تدریس

ارایه با پاورپوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
يكشنبه ها 8-10 دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

منابع

روش های آزمون رئولوژی گندم، آرد و خمیر

مولف: دکتر سیدهادی پیغمبردوست

طرح درس

هفته اول: آشنایی با انواع آردها - اندازه گیری رطوبت گندم و آرد

هفته دوم: اندازه گیری خاکستر آرد و گندم - تعیین درجه استخراج آرد

هفته سوم: اندازه گیری گلوتن مرطوبو خشک - تعیین اندیس گلوتن

هفته چهارم: اندازه گیری کیفیت گلوتن با آزمون رسوب زلنی و SDS

هفته پنجم: معرفی دستگاه خشک کن پاششی (Spray Drier) - اصول خشک کردن و تولید یک محصول ریزپوشانی شده با دستگاه اسپری درایر

هفته ششم: تولید کارگاهی نان حجیم

هفته هفتم: تولید کارگاهی کیک روغنی

هفته هشتم: بازدید از کارخانجات آسیابانی - نان صنعتی - فراورده های آردی

تعداد واحد ۱
روش تدریس

آموزش متون درس عملی با کار آزمایشگاهی و کارگاهی

نحوه ارزیابی

ارزیابی فعالیت آزمایشگاهی

ارزیابی گزارش کارهای جلسات عملی

آزمون پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
چهارشنبه ها 10-12 و 14-16 آزمایشگاه تکنولوژی فراورده های قنادی - - -
پیش نیاز درس

شیمی مواد غذایی

تکنولوژی قند

منابع

علوم و فناوری شکلات

تألیف: دکتر  سیدهادی پیغمبردوست - دکتر هانیه رسولی 

صنایع قنادی

تألیف: مهندس شهرام مقصودی

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: تاریخچه و مواد اولیه شکلات

هفته سوم: آشنایی با زراعت و محصول دهی درخت کاکائو - برداشت برچه های کاکائو

هفته چهارم: تکنولوژی تخمیر لوبیای کاکائو با نگرشی بر رخ دادهای بیوشیمیایی دخیل در آن

هفته پنجم: خشک کردن لوبیای کاکائو با روش های مختلف

هفته ششم: بوجاری لوبیای کاکائو و تکنولوژی های مورد استفاده در پوست گیری (Winnowing)

هفته هفتم: شیمی و تکنولوژی برشته کردن (رستینگ) لوبیای کاکائو - فرایند قلیایی کردن (داچینگ) - انواع روش های برشته کردن

هفته هشتم: تکنولوژی آسیاب کردن لپه کاکائو و تولید توده شکلاتی

هفته نهم: ماشین های آسیاب کاکائو (آسیاب های ساچمه های و غلتکی)

هفته دهم: شیمی و تکنولوژی کانچینگ شکلات

هفته یازدهم: تکنولوژی تمپرینگ شکلات

هفته دوازدهم: بررسی انواع روش های تمپرسنجی در شکلات

هفته سیزدهم: معرفی انواع جایگزین های کره کاکائو (CBS-CBR-CBE-CBI)

هفته چهاردهم: قالب گیری شکلات - روکش دهی شکلاتی (Enrobing)- بررسی عیوب شکلات (شکوفه چربی- شکوفه قند - حباب دار شدن )

هفته پانزدهم: تکنولوژی تافی - آبنبات - پاستیل

هفته شانزدهم: تکنولوژی آدامس

هفته هفدهم: آزمون نهایی

تعداد واحد ۲
روش تدریس

ارایه پاورپوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی کلاسی

آزمون نهایی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دوشنبه ها 8-10 دانشکده کشاورزی - - -
منابع

کتاب تکنولوژی های پیشرفته صنایع غذایی

مولفان: دکتر سیدهادی پیغمبردوست - دکتر جواد حصاری

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با روش های نوین فرآوری مواد غذایی - معرفی روش های غیر حرارتی 

هفته سوم: تکنولوژی میدان های پالسی الکتریکی 1

هفته چهارم: تکنولوژی میدان های پالسی الکتریکی 2

هفته پنجم: تکنولوژی فراصوت تشخیصی در مواد غذایی

هفته ششم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی 1

هفته هفتم: تکنولوژی فراصوت قدرت در مواد غذایی 2 

هفته هشتم: پرتودهی مواد غذایی

هفته نهم: تکنولوژی فشار بالا در مواد غذایی

هفته دهم: تکنولوژی ازن در مواد غذایی

هفته یازدهم: تکنولوژی فیلتراسیون غشایی

هفته دوازدهم: تکنولوژی میدان های مغناطیسی پالسی

هفته سیزدهم: پیشرفت های اخیر تکنولوژی مایکروویو در صنعت غذا

هفته چهاردهم: تکنولوژی اهمیک در فراوری مواد غذایی

هفته پانزدهم: تکنولوژی پالس نوری در مواد غذایی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

تعداد واحد ۲
روش تدریس

ارایه درس با پاورپوینت

نحوه ارزیابی

ارزیابی حین تدریس

آزمون نهایی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دوشنبه ها 10-12 دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

ندارد

منابع

Food Carbohydrates: Chemistry, Physical Properties, and Applications

by: S.W. CUi

طرح درس

هفته اول: آشنایی با ماهیت درس، اهداف درس، معرفی منابع درسی و تععیت تکالیف دانشجویان در طول ترم

هفته دوم: آشنایی با کربوهیدرات های غذایی (ساختار و نقش غذایی و عملکردی آنها) 

هفته سوم: مقدمه ای بر شیمی کربوهیدرات های غذایی 

هفته چهارم: پدیده ژلاتینه شدن و رتروگراداسیون نشاسته

هفته پنجم: بررسی رفتار رئولوژیکی انواع نشاسته در آزمون ویسکوآمیلوگرافی

هفته ششم: بررسی اصلاح یا مدیفیکاسیون نشاسته و معرفی انواع روش های آن

هفته هفتم: کاربرد نشاسته های مدیفاید در محصولات غذایی 

هفته هشتم: بررسی تاثیرات انواع روش های حرارتی بر رفتار نشاسته

هفته نهم: هیدرولیز نشاسته و نقش آن بر ساختار و عملکرد محصولات هیدرولیز شده

هفته دهم: سلولز و مشتقات آن (شیمی و خواص عملکردی و کاربرد آن در صنایع غذایی)

هفته یازدهم: معرفی انواع پلی ساکاریدهای دیواره سلولی و بررسی خواص عملکردی آنها

هفته دوازدهم: بررسی ساختار شیمیایی و خواص مختلف صمغ ها

هفته سیزدهم: هیدروکلوئیدهای غذایی (از شیمی تا عملکرد و بالعکس)

هفته چهاردهم: بررسی ساختار شیمیایی و خواص عملکردی انواع پکتین

هفته پانزدهم: معرفی خواص شیمیایی، تغذیه ای و عملکردی انواع فیبرهای رژیمی

هفته شانزدهم: ارایه سمینارهای دانشجویی

هفته هفدهم: آزمون نهایی

 

تعداد واحد ۲
روش تدریس

مطالعه متون تخصصی از رفرنس های ارایه شده

مباحثه در کلاس

نحوه ارزیابی

ارایه در کلاس

آزمون پایان نیمسال

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
چهارشنبه ها 8-10 ساختمان تحصیلات تکمیلی (دانشکده کشاورزی) - - -