تأثیر سه محلول غذایی روی رشد و عملکرد اسفناج در سیستم کراتکی
چکیده:
اسفناج با نام علمی Spinacia oleracea L. و تیرهی Chenopodiaceaeبومی مناطق مرکزی آسیا و به احتمال قوی ایران است. مصرف اسفناج در غذاهای ایرانی زیاد است و غذاهای حاوی اسفناج معمولا به صورت تازه خوری مصرف میگردند. اسفناج غنی از ویتامینهای A، B1، B2، C و عناصر معدنی قبیل آهن، کلسیم و منیزیم است. همچنین این گیاه مستعد تجمع نیترات می باشد بنابراین در کشتهای هیدروپونیک آن باید توجه به یژه ای به محلولهای غذایی مورد استفاده از حیث محتوی کل نیتروژن و فرم نیتروژن بکار رفته معطوف شود. بدین جهت در آزمایش حاضر تاثیر سه محلول غذایی با محتوی نیتروژن کل یکسان ولی نسبت های متفاوت از آمونیم نیترات در رشد و عملکرد سه رقم اسفناج در کشت شناور مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. |
تحقیق حاضر با هدف مطالعهی تاثیر نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی بر رشد و تغذیهی سه رقم اسفناج شامل پامچال، اورینتال پراید F1 و عنبری میباشد. محلول اول بدون آمونیوم، محلول دوم شامل 12درصد آمونیوم و 88درصد نیترات و محلول سوم حاوی 25درصد آمونیوم و 75درصد نیترات بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، محتوی کلروفیل ، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی تاثیر معنی دار روی صفات رویشی و برخی صفات کیفی اسفناج دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، محتوی کلروفیل ، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی تاثیر معنیدار روی صفات رویشی و برخی صفات کیفی اسفناج دارد. به طوریکه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی 12درصد آمونیوم و 88 درصد نیترات بیشترین وزن تر ( g 4 /342) و وزن
اسفناج با نام علمی Spinacia oleracea L. و تیرهی Chenopodiaceaeبومی مناطق مرکزی آسیا و به احتمال قوی ایران است. مصرف اسفناج در غذاهای ایرانی زیاد است و غذاهای حاوی اسفناج معمولا به صورت تازه خوری مصرف میگردند. اسفناج غنی از ویتامینهای A، B1، B2، C و عناصر معدنی قبیل آهن، کلسیم و منیزیم است. همچنین این گیاه مستعد تجمع نیترات می باشد بنابراین در کشتهای هیدروپونیک آن باید توجه به یژه ای به محلولهای غذایی مورد استفاده از حیث محتوی کل نیتروژن و فرم نیتروژن بکار رفته معطوف شود. بدین جهت در آزمایش حاضر تاثیر سه محلول غذایی با محتوی نیتروژن کل یکسان ولی نسبت های متفاوت از آمونیم نیترات در رشد و عملکرد سه رقم اسفناج در کشت شناور مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. |
تحقیق حاضر با هدف مطالعهی تاثیر نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی بر رشد و تغذیهی سه رقم اسفناج شامل پامچال، اورینتال پراید F1 و عنبری میباشد. محلول اول بدون آمونیوم، محلول دوم شامل 12درصد آمونیوم و 88درصد نیترات و محلول سوم حاوی 25درصد آمونیوم و 75درصد نیترات بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، محتوی کلروفیل ، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی تاثیر معنی دار روی صفات رویشی و برخی صفات کیفی اسفناج دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، محتوی کلروفیل ، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و کلسیم اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی تاثیر معنیدار روی صفات رویشی و برخی صفات کیفی اسفناج دارد. به طوریکه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی 12درصد آمونیوم و 88 درصد نیترات بیشترین وزن تر ( g 4 /342) و وزن خشک بخش هوایی ( g 5/54)، فسفر کل (59/0 درصد) و بالاترین مقدار محتوی کلروفیل(5/54)، وزن تر ریشه ( g 3/51)، نیتروژن کل(67/2 درصد)، پتاسیم (53/0 درصد)، کلسیم (45/3 درصد) در تیمار محلول غذایی25درصد آمونیوم و 75درصد نیترات بدست آمد. رقم اسفناج پامچال نسبت به دیگر ارقام استفاده شده در این تحقیق دارای بیشترین میزان وزن خشک ریشه، نیتروژن کل، پتاسیم و کلسیم را دارا بود. محلول غذایی 12درصد آمونیوم و 88 درصد نیترات در این تحقیق بیشترین وزن تر و خشک در اسفناج را تولید کرد.خشک بخش هوایی ( g 5/54)، فسفر کل (59/0 درصد) و بالاترین مقدار محتوی کلروفیل(5/54)، وزن تر ریشه ( g 3/51)، نیتروژن کل(67/2 درصد)، پتاسیم (53/0 درصد)، کلسیم (45/3 درصد) در تیمار محلول غذایی25درصد آمونیوم و 75درصد نیترات بدست آمد. رقم اسفناج پامچال نسبت به دیگر ارقام استفاده شده در این تحقیق دارای بیشترین میزان وزن خشک ریشه، نیتروژن کل، پتاسیم و کلسیم را دارا بود. محلول غذایی 12درصد آمونیوم و 88 درصد نیترات در این تحقیق بیشترین وزن تر و خشک در اسفناج را تولید کرد.