برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان مبانی سبزیکاری
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری یکشنبه 16-18
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
طرح درس

هر جلسه 2 ساعت می باشد.

جلسه 1: آشنایی دانشجویان با ضرورت و اهمیت این درس

جلسه 2: اهمیت تغذیه ای و  اقتصادی سبزیها

جلسه 3: طبقه بندی سبزیها (دمایی، بخش خوراکی، ...)

جلسه4: مناطق پراکنش و طبقه بندی علمی سبزیها

جلسه 5: ادامه مناطق پراکنش و طبقه بندی علمی سبزیها

جلسه6: نیازهای اقلیمی پرورش سبزی تاثیر دما

جلسه 7: نیازهای اقلیمی پرورش سبزی تاثیر نور

جلسه8: نیازهای اقلیمی پرورش سبزی (سایر عوامل محیطی )

جلسه 9: آماده سازی زمین عملیات خاکورزی شخم، کولتیواترزنی مزایای شخم

جلسه 10: ادامه آماده سازی زمین، سیستم های کشت بدون شخم 

جلسه 11:بذر و نشا (منشا بذر، ارقام بذر سبزیها، تقسیم بندی بر اساس منبع ذخیره ای و نحوه جوانه زنی)

جلسه 12: بذر و نشا (کشت مستقیم بذر ، فاصله کشت، مقدار بذر مورد نیاز)

جلسه 13: بذر و نشا (سبزیهای نشایی، خزانه ها، مراقبت های لازم در خزانه، کنترل اندازه نشا)

جلسه 14: کود دهی و تغذیه سبزیها (نیازهای غذایی، واکنش خاک، انواع کودها ...) 

جلسه 15: آب و آبیاری (اهمیت، کیفیت آب آبیاری، مرحله بحرانی نیاز آبی سبزیها، طبقه بندی سبزیها برا اساس عمق ریشه) 

جلسه 16: کنترل آفات و بیماریها و علف های هرز ( روشهای زراعی، بیولوژیکی، مکانیکی و شیمیایی) اهمیت تناوب زراعی، استفاده از مالچ و خاکپوش 

 

عنوان پرورش سبزی در گلخانه
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری سه شنبه 12-8
تعداد واحد ۳
طرح درس

جلسه 1: آشنایی و اهمیت پرورش گلخانه ای سبزیها

جلسه 2: پرورش گلخانه ای گوجه فرنگی (مقدمه، اهمیت و گیاهشناسی و عادت رشد گوجه فرنگی)

جلسه 3: پرورش گلخانه ای گوجه فرنگی (تولید نشا، کاشت در محل اصلی، تراکم کشت عوامل موثر در آن)

جلسه 4:پرورش گلخانه ای گوجه فرنگی (کشت هیدروپونیک، انواع بسترهای کشت، تغذیه و محلولهای غذایی)

جلسه5: پرورش گلخانه ای گوجه فرنگی (سیستم هدایت و هرس گوجه فرنگی، نحوه گرده افشانی و عوامل موثر، تنک کردن، کنترل رشد از طریق کنترل تغذیه و ابیاری، عوارض فیزیولوژیکی)

جلسه 6: پرورش فلفل گلخانه‌ای (اهمیت و ارقام، زمانبندی کشت،و تولید نشا)

جلسه 7:  پرورش فلفل گلخانه‌ای (کشت نشا در گلخانه، بسترهای کشت، نحوه هرس و هدایت، آبیاری و محلول دهی غذایی، ...)

جلسه 8: نکات مهم در کشت سایر سبزیهای گلخانه ای نظیر بادنجان و کاهو   

عنوان سیستم های هیدروپونیک
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری سه شنبه
مکان برگزاری ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۳
طرح درس

جلسه اول: معرفی و آشنایی با هیدروپونیک و تاریخچه کشت هیدروپونیک

جلسه دوم: مزایا و معایب کشت های هیدروپونیک

جلسه سوم: عناصر تشکیل دهنده گیاه و نیاز غذایی گیاهان (عناصر ضروری، عناصر مفید)

جلسه چهارم: نمک های فراهم کننده عناصر غذایی

جلسه پنجم: محاسبه و فرمولاسیون محلول غذایی (براساس جرم میلی گرم در لیتر یا پی پی ام)

جلسه ششم: محاسبه و فرمولاسیون محلول غذایی (براساس میلی مول و میلی اکی والان در لیتر)

جلسه هفتم: آماده سازی محلول غذایی (محلول های پایه یا استوک)

جلسه هشتم: طبقه بندی سیستم های هیدروپونیک: سیستم های هیدرو کالچر (آبکشت حقیقی)

جلسه نهم:  طبقه بندی سیستم های هیدروپونیک: سیستم های کشت در بستر جامد

جلسه دهم: مزیت ها و معایب هر یک از سیستم ها و مناسبت آنها برای محصولات

جلسه یازدهم: خصوصیات شیمیایی و فیزیکی بستر های مورد استفاده در کشت در بسترهای جامد

جلسه دوازدهم: تنظیم و کنترل pH و هدایت الکتریکی محلول های غذایی

جلسه سیزدهم: شناسایی و آشنایی با علایم بیش‌بود یا کمبود عناصر غذایی

جلسه چهاردهم: معرفی برخی از محلول های غذایی رایج و مهم مورد استفاده در کشت‌های هیدروپونیک

جلسه پانزدهم: بررسی کشت های هیدروپونیک سبزیهای برگی

جلسه شانزدهم: بررسی کشت های هیدروپونیک سبزیهای میوه‌ای

 

عنوان روشهای ویژه پرورش سبزی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری دوشنبه 10-8
مکان برگزاری ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
طرح درس

جلسه اول: اهمیت غذایی و مشخصات گیاهشناسی شیکوره

جلسه دوم: کشت و تولید سنتی شیکوره

جلسه سوم: روشهای جدید و سیستم تولید هیدروپونیک شیکوره ویتلوف

جلسه چهارم: استفاده از روشهای نوین در تولید غده بذری سیب زمینی (کشت های درون شیشه ای)

جلسه پنجم: استفاده از  روشهای نوین در تولید غده بذری سیب زمینی (آئروپونیک یا کشت هوایی)

جلسه ششم: تاریخچه و اهمیت پیوند در گیاهان علفی

جلسه هفتم: کنترل عوامل محیطی برای افزایش گیرایی پیوند در سبزیها

جلسه هشتم: روشهای مهم پیوند و پایه‌های پیوندی درسبزیهای میوه‌ای  

عنوان مبانی تولید گیاهان باغی
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۳
عنوان تولید و پرورش سبزی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری چهارشنبه و یکشنبه
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون کتبی پایان ترم

طرح درس

جلسه اول: اهمیت غذایی، معرفی و مشخصات گیاهشناسی سبزیهای تیره چتریان

جلسه دوم: مشخصات گیاهشناسی، نیازهای کلیمایی، خاکی هویج، نحوه کاشت، داشت و برداشت هویج

جلسه سوم: مشخصات گیاهشناسی، نیازهای کلیمایی، خاکی کرفس، واریته های بوتانیکی و مهمترین ویژگی هر کدام از آنها، نحوه کاشت، داشت و برداشت کرفس (تولید نشا، نشاکاری، عوارض فیزیولوژیکی)

 جلسه چهارم: خاستگاه و پیدایش سبزیهای برگی کاهو و اسفناج، مشخصات گیاهشناسی و واریته های بوتانیکی، نیازهای کودی و کلیمایی، نحوه کاشت و داشت و برداشت

جلسه پنجم: خاستگاه و اهلی شدن گوجه فرنگی، اهمیت غذایی، مشخصات گیاهشناسی، تیپ های رشدی، نیازهای کلیمایی و خاکی، کاشت و داشت و برداشت، عوارض فیزیولوژیکی و کنترل آنها

جلسه ششم: خاستگاه و اهلی شدن سیب زمینی، خصوصیات گیاهشناسی و طبقه بندی سیب زمینی‌ها، روشهای تکثیر (غده بذری و بذر حقیقی و مزایا و معایب هر کدام)،  

جلسه هفتم: ادامه محصول سیب زمینی نیازهای کلیمایی و خاکی، آماده سازی غده بذری برای کاشت، اهمیت سن فیزیولوژیکی غده بذری و تاثیر آن در عملکرد، مسائل مربوط به کاشت  داشت و برداشت

جلسه هشتم: اهمیت و طبقه بندی قارچ خوراکی، نحوه آماده سازی کمپوست و اسپاون، مراحل تولید (کمپوستینگ، پر کردن و پاستوریزاسیون، اسپاون زنی، خاک دهی یا کسینگ، رشد اندام میوه دهنده)   

عنوان اصلاح و فناوری بذر گیاهان باغبانی (نظری)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری شنبه 10-8
تعداد واحد ۲
طرح درس

جلسه اول: تعریف و اهمیت بذر، کلاس و رده های بذر (بذر اصلاحگر، بذر پایه، بذر گواهی شده)، فواصل ایزولاسیون در تولید بذر

جلسه دوم: زیست شناسی تولید مثلی پیاز (گلدهی، ساختار گل، نحوه گرده افشانی، گرده افشانی کنترل شده)، ذخائر ژنتیکی، تولید بذر هیبرید، نرعقیمی و نحوه انتقال نرعقیمی ژنتیکی و سیتوپلاسمی به لاین مادری  

جلسه سوم: ادامه پیاز- ذخائر ژنتیکی، روشهای اصلاحی و اهداف اصلاحی مهم، تولید بذر هیبرید، نرعقیمی و نحوه انتقال نرعقیمی ژنتیکی و سیتوپلاسمی به لاین مادری، مشکلات موجود در تولید بذر پیاز  

جلسه چهارم: زیست شناسی تولید مثلی و ساختار گل گوجه فرنگی، ذخائر ژنتیکی و گونه های خویشاوند وحشی گوجه فرنگی و اهمیت آنها در اصلاح ارقام مدرن،

جلسه پنجم: ادامه گوجه فرنگی- موتان های طبیعی مهم و کاربرد آنها در اصلاح، نحوه گرده افشانی کنترل شده، نر عقیمی و اهمیت آن در اصلاح گوجه فرنگی، اهداف و روشهای اصلاحی (گزینش لاین خالص، شجره ای، هیبرید هایF1 )

جلسه ششم: اصلاح اسفناج، تظاهر جنسیت، ذخائر ژنتیکی، زیست شناسی تولیدمثلی و کنترل گرده افشانی در اسفناج، اهداف و روشهای اصلاحی و تولید بذر اسفناج

جلسه هفتم: اصلاح و تولید بذر کاهو، بیولوژی تولید مثلی و ساختار گل، نحوه هیبریداسیون، گونه های وحشی خویشاوند و اهمیت آنها در اصلاح کاهو، نحوه تولید بذر کاهو

عنوان اصلاح و فناوری بذر گیاهان باغبانی (عملی)
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۱
طرح درس

جلسه اول: آشنایی و شناسایی بذر سبزیهای رایج در منطقه

جلسه دوم: آشنایی و شناسایی بذر گلها و گیاهان زینتی مهم

جلسه سوم: آشنایی با ساختمان گل و نحوه اخته کردن و دورگ گیری در برخی از گیاهان زینتی گلخانه‌ای (انواع شمعدانی، حسن یوسف، بگونیاها)  

جلسه چهارم: آشنایی با ساختمان گل و نحوه اخته کردن و دورگ گیری در برخی از گیاهان هوای آزاد (زنبق، اطلسی، کالاندولا، گل جعفری، نرگس)

جلسه پنجم: آشنایی با ساختار گل محصولات پیازی (پیاز، موسیر، تره )، نحوه اخته کردن و دورگ گیری در آنها

عنوان اصلاح گیاهان زینتی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری دوشنبه 10-8
تعداد واحد ۲
عنوان مهارتهای سبزیکاری یک
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری چهارشنبه
مکان برگزاری خلعت پوشان
تعداد واحد ۱
طرح درس

جلسه اول: شناخت و آشنایی با بذر سبزیها

جلسه 2: نیاز های جوانه زنی بذر سبزیها، نحوه کاشت، کشت مستقیم، نشا کاری

جلسه 3: آماده سازی زمین خزانه برای کاشت بذر سبزیهای نشایی،

جلسه 4: کاشت بذر برخی از سبزیهای نشایی (کاهو، گوجه فرنگی، فلفل) در شاسی سرد برای تولید نشا

جلسه 5: کاشت بذر سبزیهای نشایی در سینی های کاشت درون گلخانه 

جلسه 6: مراقبت های لازم در خزانه نشا سبزیها (آبیاری، تغذیه و کوددهی، وجین)

جلسه 7: کاشت مستقیم سبزیهای ریشه ای (هویج، چغندر لبویی، شیکوره)

جلسه 8: ارزیابی و آماده سازی غده های بذری سیب زمینی برای کشت، ضد عفونی غده و کشت  

جلسه 9: مقاوم سازی و هاردنینیگ نشا ها (سرمادهی، قطع آبیاری، ...) و آماده سازی نشا برای انتقال به زمین اصلی

جلسه 10: انتقال نشا به زمین اصلی ملاحظات مربوط به جابجایی نشا، عمق کشت، کود آغازگر...

جلسه 11: ارزیابی نشا های انتقال یافته، بررسی مشکلات آنها و دلائل مربوطه، کود دهی

جلسات بعدی مراحل داشت محصولات کشت شده شامل وجین علف های هرز، آبیاری و خاکدهی پای بوته در صورت نیاز و وجود آفت و بیماری سمپاشی و مسائل مربوط به کنترل آفات و بیماریها خواهد بود.