ارزیابی امکان ارتقاء تحمل به خشکی هندوانه (Citrullus lanatus Thunb) با پیوند بر روی توده¬های هندوانه دیم و بذری ایرانی
چکیده:
یکی از مشکلات تولید هندوانه در کشور، تنش خشکی ناشی از کاهش منابع آب شیرین است. استفاده از پایههای متحمل به خشکی از جمله هندوانه های بذری و دیم و همچنین کدو یک راهحل موثر در افزایش تحمل به خشکی در هندوانه است. بدین منظور طی دو آزمایش جداگانه در مزرعه و گلخانه به منظور بررسی اثر تیمار آبیاری در سه سطح (FC 8/0-FC، FC 6/0 FC-8/0 و FC 3/0 FC-6/0) و پایه در پنج سطح (شاهد، سه پایه هندوانه دیم و بذری: سبزوار، خواجه و آشتیان و یک پایه کدو: شینتوزا) بر پارامترهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، عملکرد و کیفیت میوه در هندوانه رقم کریمسون سوئیت اجرا شد. هر دو آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی (RCRD) با 3 تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که در آزمایش مزرعه بالاترین مقدار عملکرد محصول، ماده تر و خشک و همچنین کارایی مصرف آب محصول و ماده خشک در هندوانههای پیوند شده روی پایه شینتوزا در سطح اول تیمار آبیاری بدست آمد. درحالیکه کمترین میزان عملکرد محصول، تو لید ماده خشک و کارایی مصرف آب در هندوانه های غیر پیوندی مشاهده شد. در تیمار سوم آبیاری گیاهان پیوند شده روی پایه سبزوار بهطور معنیداری عملکرد بالاتری را نسبت به گیاهان غیرپیوندی تولید نمودند. میوه های بدست آمده از هندوانه های پیوند شده روی پایه شینتوزا به طور معنیداری پوست ضخیمتر، اسیدیته و سفتی بافت بالاتر و مواد جامد محلول پایینتر و کیفیت خوراکی ضعیفتری نسبت به سایر ترکیبات پیوندی و غیرپیوندی از خود نشان دادند. تنش خشکی سبب کاهش معنیدار شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و افزایش نشت الکترولیت در هندوانه های مورد مطالعه در هر دو آزمایش شد. در آزمایش مزرعه بالاترین میزان پتاسیم مربوط به هندوانه های پیوند شده روی پایه های شینتوزا و سبزوار بود. کمترین میزان فسفر در آزمایش گلخانه و مزرعه در هندوانه های غیرپیوندی مشاهده شد. هندوانههای پیوند شده روی پایه های سبزوار و شینتوزا بالاترین و هندوانه های غیر پیوندی و پیوند شده روی پایه آشتیان کمترین میزان محتوای ترکیبات فنلی برگ را تولید نمودند. ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در نتیجه تنش خشکی افزایش یافت، اما این افزایش در گیاهان پیوندی روی پایه های شینتوزا و سبزوار بیشتر از گیاهان پیوند شده روی پایه های آشتیان و خواجه و همچنین هندوانه های غیرپیوندی بود.