تاثیر نسبتهای مختلف آمونیوم به نیترات محلول غذایی بر عملکرد و برخی صفات سه نوع کاهو در کشت شناور
چکیده:
کودهای نیتروژنی از مهمترین نهادهها جهت افزایش رشد و عملکرد گیاهان است. کودهای نیتروژنی به شکلهای مختلفی به کار برده میشود که مهمترین آنها شکلهای نیتراته و آمونیومی است که در گیاهان مختلف و در ارقام مختلف گیاهان پاسخهای متفاوتی را بر میانگیزد. با توجه به گفتههای فوق، هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر نسبتهای مولی مختلف آمونیوم به نیترات (5/0 به 8 ، 1 به 8 و 2 به 8 آمونیوم به نیترات) بر رشد، خصوصیات فیزیولوژیک و محتوای عناصر غذایی ارقام مختلف کاهو (توده محلی رومن، برگی قرمز فرانسوی و هددارسالیناس) بود. این مطالعه در سه تکرار و بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در تیمار نسبت 2 به 8 آمونیوم به نیترات به دست آمد. همچنین بیشترین شاخص محتوای کلروفیل، میزان کارتنوئید، محتوای پتاسیم و کلسیم نیز در نسبت 2 به 8 آمونیوم به نیترات به دست آمد. لذا در اغلب صفات بهترین نسبت آمونیوم به نیترات نسبت 2 به 8 بود. بیشترین وزن تر هوایی، وزن خشک ریشه و محتوای کلسیم در سالیناس به دست آمد، در حالی که در صفات وزن خشک اندام هوایی، وزن تر ریشه، شاخص محتوای کلروفیل، میزان کارتنوئید، میزان پتاسیم و فسفر در دو رقم برگ قرمز فرانسوی و سالیناس مشابه بود و نسبت به توده محلی رومن بیشتر بود. در این بررسی کمترین محتوای نیترات نیز در تیمار نسبت 5/0 به 8 آمونیوم به نیترات + برگ قرمز فرانسوی به دست آمد. در کل 2 به 8 بهترین نسبت آمونیوم به نیترات آمونیوم به نیترات و سالیناس بهترین رقم بود.