تأثیر سه محلول¬ غذایی همراه باهوادهی و بدون هوادهی روی عملکرد و کیفیت کاهوی پرورش یافته بهصورت شناور
چکیده:
کاهو بهعنوان یک سبزی برگی دارای منافع اقتصادی قابلتوجهی میباشد و در سالهای اخیر گرایش زیادی به تولید این محصول بهصورت آبکشت یا کشت بدون خاک وجود دارد. کشت کاهو به روش بدون خاک، بهعلت کوتاه بودن طول دوره رشد آن و نیز عدم وجود آلودگیهای شیمیایی (تجمع نیترات) و میکروبی، با استقبال زیادی در کشورهای توسعه یافته روبرو شده است. به این منظور آزمایشی برای شناسایی یک محلول بهینه برای پرورش کاهو و تأثیر سیستم تهویه بر عملکرد گیاه بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرارانجام گرفت. در این آزمایش اثر سه محلول غذایی رایج در دنیا (Cooper، Hogland و England) همراه با سیستم هوادهی و بدون هوادهی بر روی یک رقم کاهوی (Lactuca sativa L.var. longifolia cv. Siyahoo ) پرورش یافته بهصورت شناور بررسی شد. در این آزمایش صفاتی مانند میزان کلروفیل، سطح برگ، ویتامین C ، وزن تر بوته، تعداد برگ خوراکی، وزن خشک بوته، وزن تر ریشه، کلروفیل a، b و کل، آنزیم های پرولین و پروکسیداز و عناصر معدنی(N, P, K) و عارضه Tip burn اندازهگیری شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که اختلاف معنیداری بین محلولهای غذایی از نظر صفاتی مانند وزن تر ریشه، سطح برگ، وزن تر بخش هوایی، میزان کلروفیل، تعداد برگ خوراکی و عنصر معدنی فسفر (P) وجود دارد. بهطوری که در صفت سطح برگ و وزن تر بخش هوایی عملکرد محلولغذایی Cooper در هر دو سیستم تهویه و بدون تهویه بر محلولهای غذایی UK و Hogland برتری داشته است. در صفت تعداد برگ خوراکی محلول Cooper، 5/1 برابر بیشتر از محلول Hogland و 3/2 برابر محلول UK تعداد برگ خوراکی ایجاد کرده بود. در صفت میزان کلروفیل نیز عملکرد محلولغذایی Cooper در سیستم بدون تهویه بهتر از سیستم تهویهدار بوده است. در صفت وزن تر ریشه محلول غذایی Hoghland بیشترین وزن تر ریشه کاهو را در سیستم با تهویه با میانگین 88/24 ایجاد کرد و در سیستم بدون تهویه نیز محلول غذایی Cooper با میانگین 43/18 بیشترین میزان وزن تر ریشه را ایجاد نمود. بیشترین میزان فسفر در سیستم بدون تهویه در محلول غذایی Hogland و در سیستم با تهویه در محلول غذایی Cooper مشاهده گردید. باتوجه به نتایج میتوان گفت، محلول غذایی Cooper و Hogland در این آزمایش بهعنوان بهترین محلول غذایی در سیستم شناور کاهو میباشد و همچنین نتایج نشان داد اختلاف معنیداری در هیچ یک از صفات اندازهگیری شده در سیستم تهویه و بدون تهویه وجود نداشت که این مسئله نشاندهنده بی تأثیر بودن سیستم هوادهی در پرورش کاهو در شرایط کشت هیدروپونیک در این آزمایش بود که از نظر اقتصادی قابلتوجه میباشد. نهایتاً میتوان گفت گیاه کاهو به کمبود اکسیژن حساس نمیباشد.