تاثیر محلول¬های غذایی مختلف بر عملکرد و کیفیت کاهو در آبکشت
چکیده:
کاهو یکی از مهمترین سبزیهای برگی است که مصرف تازه خوری داشته و به عنوان سبزی سالادی استفاده میشود. کاهو با نام علمی (Lactuca sativa L.) متعلق به تیره Astraseae است. با وجود اینکه امروزه بیشتر تمایل به تولید این سبزی به صورت آبکشت(هایدروپونیک) میباشد ولی محلولهای غذایی مختلفی برای پرورش کاهو استفاده میشود و یک محلول غذایی بهینه برای پرورش این سبزی معرفی نشده است. بنابرین آزمایشی برای شناسایی یک محلول بهینه از بین محلولهای غذایی رایج برای پرورش کاهو انجام شد. در این آزمایش تاثیر چهار محلول غذایی(هوگلند، ناپ، انگلستان و محلول دانشگاه تبریز) بر روی دو رقم کاهوی سیاهو و کانکویستادور درقالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. آزمایش به صورت کشت بدون خاک انجام و محلول رسانی به پای بوته به صورت دستی انجام شد.نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی تاثیر معنی دار روی صفات رویشی و برخی صفات کیفی کاهو دارد. به طوریکه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی انگلستان بیشترین وزن تر ( g 93 /375) ، وزن خشک( g 57/27)، سطح برگ( cm24643) و تعداد برگ خوراکی(06/46) را ایجاد کردند. کمترین میزان وزن تر ( g 12/127)، وزن خشک( g 08/9)، سطح برگ( cm21727) و تعداد برگ خوراکی(25/22)از محلول دانشگاه تبریز ایجاد شد. محلول ناپ بیشترین درصد ماده خشک را ایجاد کرد.بیشترین میزان نیتروژن برگ در گیاهان تیمار شده با محلول غذایی دانشگاه تبریز ایجاد شد. بیشترین میزان پتاسیم برگی را محلوg هوگلند نشان داد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین ارقام نیز در برخی از صفات وجود داشت. رقم سیاهو وزن تر( g 56/260)، سطح برگ( cm23531 ) و تعداد برگ خوراکی(06/35)، بیشتری نسبت به رقم کانکویستادور داشت.