بررسی اثر سالیسیلیکاسید بر تعدیل تنش شوری در گوجهفرنگی

نویسندگانجابر پناهنده-محمدصدیق زارعفر -علیرضا مطلبی آذر -فریبرز زارع نهندی -مینا امانی
نشریهعلوم باغبانی
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰-۱۱-۱۴۰۲
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

چکیده
سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات مفید برای گیاهان محسوب میشود که نقش مهمی در مقاومت گیاهان به تنششهنای محیطنی از جملنه تنش شوری دارد. بدین منظور جهت بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید در تعدیل اثرات تشش شوری در گوجه فرنگی آزمایشی به صورت فاکووریل در لالنر نر کاملاً تصادفی، با 12تیمار، در 3تکرار و با مجموع 36واحد آزمایشی در گلخانهی هیدروپونیک گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در بهار و
تابسوان سال 1397صورت گرفت. تیمارها شامل دو سطح سالیسیلیک اسید (صفر و 1میلیمولار) و سنه سنطح شنوری (صنفر ، 35و 70میلنیمنولار
)NaClبر روی دو ژنوتیپ گوجهفرنگی توده محلی بانه و لاین نیمه پاکوتاه ) (Semi Dwarfبود. نوایج نشان داد که با افزایش تشش شوری تا سنطح
70میلیمولار، شاخصهای رویشی در هر دو ژنوتیپ کاهش یافت. درحالیکنه بنرهمکشش تیمنار سالیسنیلیکاسنید در تنشش شنوری باانز افنزایش
شاخصهای رویشی شد. بیشورین املکرد مربوط به ژنوتیپ Semi Dwarfبدون تشش شوری ( 1373گرم) است. با اامال تشش شوری و سالیسنیلیک
اسید میزان اسیدیوه لابل تیوراسیون و ویوامین ث در هر دو ژنوتیپ افزایش یافت. برهمکشش سطو مخولف شوری در سالیسیلیکاسنید باانز افنزایش
میزان پرولین شد، اما اثر موقابل تشش شوری × سالیسیلیک اسید بااز کاهش میزان کلروفیل شد. این نوایج نشان میدهد که تیمار با سالیسیلیک اسید
میتواند تحمل گیاه را در برابر تشش شوری از ریق تجمع پرولین و در نویجه حفظ فشار تورژسانس سلولها افزایش دهد
 

tags: تشش شوری، پرولین، سالیسیلیک اسید، گوجه فرنگی، کلروفیل، ویتامین ث