ارزیابی یک سیستم ساده و ارزان هیدروپونیک برای تولید کاهو

نویسندگانجابر پناهنده، اصغر ابراهیم زاده، موسی احمدی، جاوید عمارت پرداز
همایشششمین کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانه ای
تاریخ برگزاری همایش۱۴۰۳/۸/۲۲
محل برگزاری همایششهر کرد
ارائه به نام دانشگاهتبریز
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

کاهو با نام علمی Lactuca sativa L. یکی از سبزیهای برگی پرمصرف در جهان و ایران می باشد. امروزه کشت گلخانه‌ای آن اغلب به شکل هیدروپونیک انجام می‌گیرد. هدف از آزمایش حاضر ارزیابی یک سیستم ساده هیدروپونیک بدون نیاز به جریان الکتریسته و با مصرف حداقل محلول غذایی در تولید هیدروپونیک کاهو بود. سیستم کشت بکار رفته در این آزمایش روش جریان عمیق (Deep flow technique) بود. کانالهای کشت شامل لوله‌های با قطر 4 اینچ بود. دو رقم کاهو (رومن و سالیناس) و سه محلول غذایی متفاوت در این آزمایش استفاده شد که شامل محلول‌های غذایی هوگلند، کوپر و  سومی محلول غذایی بود که قبلا در مطالعه‌ای به روی کاهو نتایج خوبی از آن گرفته شده بود. در پایان آزمایش با برداشت بوته‌ها سطح برگ، وزن تر و خشک برگها و ریشه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم در محلول غذایی روی وزن تر برگ، شاخص کلروفیل و سطح برگ معنی دار می باشد. بطوریکه بالاترین مقدار وزن برگ به ترکیب تیماری رقم رومن با محلول غذایی سوم تعلق گرفت. در مجموع گیاهان با هر سه محلول غذایی و بدون بروز هر نوع عارضه ظاهری رشد کردند لذا می توان گفت که کاهو و گیاهان مشابه دیگر را می توان بدون تعویض محلول غذایی پرورش داد که می تواند به صرفه جویی در مصرف کود و نیز کاهش آلودگی محیط کمک نماید.