برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان ویروس شناسی گیاهی مقدماتی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری سه شنبه ها 8-12 یک هفته در میان
مکان برگزاری کلاس 9 دانشکدۀ کشاورزی
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

طرح سوالات شفاهی در کلاس

گزارش نویسی بخش عملی

آزمون انتهای نیمسال

روش تدریس

ارایه جلسات نظریبا بهره گیری از امکانات بصری

ارایۀ جلسات عملی شامل استفاده از گلخانه و آزمایشگاه و بازدید از باغ گیاهشناسی دانشگاه

طرح سؤالات در جلسات نظری برای تحریک دانشجویان به درگیر کردن خود با مطالب کلاس

گزارش آزمایش ها توسط دانشجویان 

زمان بندی و نحوه ارائه درس

هفته اول

نظری: تاریخچۀ شکل گیری علم ویروس شناسی- توصیف ویروس- سازگار نمودن قوانین کخ با بیماری های ویروسی- اجزای  بیماریزای دیگر که در ویروس شناسی مورد تدریس قرار می گیرند. بیماری های ناشی از فیتوپلاسما- اسپیروپلاسما-باکتری های آوند آبکش و چوبی و مشابهات آنها با ویروس ها –

هفته دوم

نظری:

چگونه ویروس ها باعث بیماری در گیاهان می شوند- حالت های مصونیت، پذیرا (متحمل) و حساسیت- آلودگی های موضعی و سیستمیک- انواع علایم بیماری های ویروسی، علایم ناشی از سایر عومل اما مشابه با بیماری های ویروسی

عملی: نمایش اسلایدهای علایم بیماری های ویروسی شامل لکه حلقوی در سیب زمینی، شکستگی رنگ لاله، ابلقی در ابوطیلون، رگ نواری در شمشاد- برگ پیچیدگی گوجه فرنگی، موزاییک توتون، لکه های موضعی در سلمک و موزاییک نکروز لوبیا

هفته سوم

راههای مختلف انتقال ویروسها : مکانیکی، پروپاکول های کیاهی، سس، حشرات

عملی: نمایش اسلایدهای علایم بیماری های شبه ویروسی : جارویی شدن در باقبلا، فیلودی در پنبه، زمین گرایی منفی در بادام زمینی، بهم خوردن دورۀ گیاهی

هفتۀ چهارم

نظری: انتقال ویروسهای گیاهی: مکانیسم های انتقال ناپایا، پایا و نیمه پایا، انتقال با شته، سوسک، نماتد، شبه قارچ ها

عملی: نمایش اسلایدهای علایم بیماری های ویروسی مختلف

هفتۀ پنجم:

نظری: خواص ذرات ویروس شامل خواص فیزیکی شیمیایی ویروس

عملی: کاشت گیاهان آزمایشی در گلخانه برای مایه زنی

هفته ششم

نظری: ادامۀ خواص فیزیکو شیمیایی ویروس شامل مانند ضریب رسوب، ضریب نشت، وزن حجمی، توانایی حرکت الکتروفورزی، نقطۀ ایزوالکتریک، جذب نوری

عملی: بازدید از گلخانه و بررسی گیاهان کشت شده در هفته قبل

هفته هفتم

نظری: توصیف ساختمان یا آرکیتکچر ذرات ویروس های مختلف

عملی: طرز تهیه بافر مایه زنی در آزمایشگاه ویروس شناسی و مهندسی ژنتیک (تهیه بافر فسفات پتاسیم 0.1 مولار با اسیدیتۀ 7.4

هفته هشتم

نظری: روش های ردیابی ویروس: تست های زیستی (مایه زنی)

عملی: بازدید از گلخانه و توصیف مواد و تجهیزات لازم برای مایه زنی

هفتۀ نهم

نظری: توصیف ساختار ذرات ویروس شامل ذرات میله ای شکل و چند وجهی و ویروس های با شکل های ناواضح

عملی: عملی: انجام مایه زنی گیاهان با مایۀ تلقیح ویروس موزاییک خیار

هفتۀ دهم

نظری: روش های سرولوژیک برای ردیابی ویروس

عملی: بازدید از باغ گیاه شناسی دانشگاه برای مشاهدۀ علایم ویروسی

هفتۀ یازدهم

نظری: تست نشت دوطرفه برای ردیابی ویروس

عملی: چگونگی تهیه ژل نشت دو طرفه برای ردیابی ویروس (مواد و وسایل مورد نیاز]

هفتۀ دوازدهم

نظری: الایزا برای ردایابی ویروس های گیاهی

عملی: توصیف جزییات انجام الایزا همراه با نمایش اسلایدهای مرتبط

هفتۀ سیزدهم

نظری: آشنایی با ویروس های مشهور از هر کدام از جنس ها و خانواده ها،

عملی:  نمایش اسلایدهای مربوطه به

روش های مختلف نکهداری ویروس فعال و غیرفعال نگهداری ویروس

هفتۀ چهاردهم

نظری: روش های مدیریت بیماری های ویروسی – روش های معمولی

عملی: بررسی گیاهان مایه زنی شده در گلخانه

هفتۀ پانزدهم

نظری نظری: روش های مدیریت بیماری های ویروسی – روش های نوین مبتنی بر  ژنتیک ویروس شامل میکرو آر ان ای

عملی: نمایش اسلایدهای مربوط به کنترل بیماری های ویروسی

منابع

کتاب درسی ویروس های گیاهی عوامل بیماریزای بی همتا و گمراه کننده، نوشتۀ ال. باش ترجمه نعمت سخندان

طرح درس

مفهوم ویروس

مکانیسم بیماریازیی ویروس و راه های سرایت ویروس ها

علایم ویروس ها و شباهت آنها با علایم شبه ویروس ها و عوامل دیگر مانند کمبودهای تغذیه ای

آشنایی مقدماتی با ساختار ویروس ها با اشکال میله ای و چند وجهی

رده بندی ویروس

راه های کنترل بیماری های ویروسی

آشنایی مقدماتی با روش های ردیابی ویروس شامل مایه زنی و روش های سرولوژیک

یادکیری آلوده سازی گیاه با ویروس

آشنایی با نحوۀ نگهداری ویروس

 

 

هدف از طرح درس

هدف از طرح درسی ارایه یک نگاه کلی به مباحث مطروحه در این درس برای دانشجویان می باشد.

عنوان روش ها و وسایل تحقیق در بیماری شناسی گیاهی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری یکشنبه 8-12
مکان برگزاری آزمایشکاه ویروس شناسی و کلاس درس در دانشکده
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

گزارش کار و آزمون- با توجه به اینکه این درس توسط اینجانب و سه همکار دیگر در گروه ارایه می شود و فرصتی برای ارایۀ سمینار کلاسی توسط دانشجویان نیست 

روش تدریس

به صورت نظری و عملی همراه با نمایش اسلاید و کار با نرم افزار

زمان بندی و نحوه ارائه درس

روش تحقیق

هفتۀ اول 29/11/1402

اهمیت و چگونگی اندازه گیری : اندازه گیری حجم و وزن- اندازه گیری پی اچ (اسیدیته)، اندازه گیری مقدار اسید نوکلییک (دی ان ای یا آر ان ای) با استفاده از اسپکتروفتومتر و الکتروفورز

هفتۀ دوم 20/12/1402

چگونگی نگهداری مواد مختلف در آزمایشگاه: اسیدهای نوکلییک، پروتیین و آنزیم ها، آنتی سرم و آنتی باد ی، باکتری حاوی پلاسمید، مواد گیاهی، بافرها، نمک های مختلف ، حلال ها

آنزیم های برش دهندۀ دی ان ای: منشأ این آنزیم و مشخصات آنها با تأکید بر اندونوکلئازهای تیپ 2 ، موارد استفاده از این آنزیم ها شامل بررسی تنوع ژنتیکی در یورس ها، در ترادف یابی، در همسانه سازی و در فنونی مانند فوت پرینت. انجام تعیین نقشه برشی دی ان ای با نرم افزار ژنداک (GeneDoc)

هفتۀ سوم

تفسیر نتایج حاصل از برش آنزیمی، الاین کردن توالی ها،  مفهوم فواصل ژنتیک و طرز محاسبۀ آن

هفتۀ چهارم

رسم شجره فیلوژنتیک مبتنی بر فواصل ژنتیک: بدست آوردن ماتریس توالی های نوکلئوتیدی، انجام خوشه بندی و تعیین توپولوژی، و رسم شجره و تفسیر آن

منابع

کامپندیوم های بیماری های کیاهی به تفکیک محصول مانندکامپندیوم بیماریهای انگور، کامپندیوم بیماری های گوجه فرنگی ، و غیره منتشره توسط انجمن بیماری شناسی گیاهی آمریکا

معلومات و تجربیات شخص اینجانب در طول بیش از 30 سال استفاده از این روش ها

نرم افزارها مانند ژنداک

توصیف نامه های ویروس های گیاهی در سایت اینترنتی ww.dpvweb.net

طرح درس

هدف از ارایه این درس آشنایی عملی دانشجویان با چگونگی انجام پژوهش می باشد در این درس، دانشجویان با چگونگی کار کردن با مواد مختلف و تجهیزات (مثلا الایزا خوان در آزمایشگاه، نحوۀ نگهداری مواد مختلف، چگونگی بدست آوردن ترادف های ژنی عوامل بیماریز از پایگاه های داده ای مانند ژنبانک، استفاده از نرم افزار ها برای تعیین یا پیش بینی نقشۀ ژنتیکی عامل بیماریزا آشنا می شوند

هدف از طرح درس

هدف از طرح درس ارایۀ دورنمای این درس می باشد که نشان میدهید وسعت و حدود این درس چقدر است و داشنجویان با چه مطالب و فنونی آشنایی پیدا می کنند.

توضیحات

این درس توس چهار همکار بصورت مشترک ارایه می شود.

عنوان ویروس شناسی گیاهی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری یکشنبه 8-12
مکان برگزاری مجتمع تحصیلات تکمیلی کشاورزی (س جدید)
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

سمینار کلاسی

گزارش کار

آزمون

روش تدریس

تدریس این درس به صورت کلاس های نظری و عملی می باشد در کلاس های نظری، دانشجویان با تاریخچه ویروس شناسی، ویژگی های مختلف ویروس شامل ساختار ویروس، علایم ویروس و شبه ویروسی، روش های انتقال ویروس، روش های ردیابی ویروس، رده بندی ، نگهداری ویروس و روش های کنترل بیماری های ویروسی و شبه ویروسی آشنا می شوند. در قسمت عملی دانشجویان حدالمقدور با آزمایش های زیستی تشخیص ویروس شامل مایه زنی به گیاه آزمایشی و بررسی علایم، نحوۀ انجام تست های سرولوژیک بویژه الایزا و همچنین ردیابی ویروس با روش مولکولی بررسی آر ان ای ویروس با الکتروفورز و پی سی آر آشنایی پیدا می کنند.

زمان بندی و نحوه ارائه درس

هفته اول

تاریخچۀ کشف ویروس ها- نمونه های بیماری های ویروسی قدیمی شامل ابلقی شدن گل زنگوله ای- شکستگی زنگ گل لاله- ناهنجاری (موزاییک) توتون- عدم تطبیق موزاییک توتون با قوانین کخ منجر به کشف ویروس ها- ویروییدها- ماهواره ها- آر ان ای های ناقص مداخله کننده

هفته دوم

عوامل شبیه ویروسی و لزوم آشنایی با آنها- فیتوپلاسما- اسپیروپلاسما-باکتری های آوند آبکش و چوبی- مشترکات ویروس ها و شبه ویروس ها

هفته سوم

نطری: چگونه ویروس ها باعث بیماری در گیاه می شوند- انواع علایم ویروس ها شامل تغییرات رنک- تغییر شکل ها- اثرات یاخته ای و ناهنجاری های فیزیولوژیک ناشی از ویروس ها- علایم ناشی از سایر عومل که ممکن است با بیماری های ویروسی مورد اشتباه قرار گیرند: اثرات ناشی از تغذیه حشرات- اثرات کمبودها- اثرات علف کش ها مثل 2,4-D

عملی: نمایش اسلایدهای علایم بیماری های ویروسی

هفتۀ چهارم

نظری: توصیف علایم شبه ویروس ها مانند جاروک- از بین رفتن دوره گیاهی- زمین گرایی منفی

عملی: ادامۀ نمایش اسلایدهای علایم بیماری های ویروسی- نمایش اسلایدهای علایم شبه ویروسی

هفتۀ پنجم:

نظری: راههای مختلف انتشار بیماری های ویروسی شامل انتقال مکانیکی- انتقال از طریق استفاده از مواد تکثیر گیاهی آلوده مانند پیوندک، قلمه، غده، پیاز، ساقه رونده و بذر و دانه گرده- انتقال به بندپایان شامل حشرات و کنه ها

عملی: کاشت گیاهان کدو و سلمک در گلخانه برای مایه زنی

هفته ششم

نظری: ادامۀ راههای انتشار ویروس ها- از طرق شته ها- زنجره ها- سفید بالک- سوسک – کنه- مکانیسم های انتقال پایا، نیمه پایا و ناپایا- انتقال توسط موجودات خاکزی شامل شبه قارچ، قارچ و نماتد ها

عملی: طرز تهیه بافر مایه زنی در آزمایشگاه ویروس شناسی و مهندسی ژنتیک (تهیه بافر فسفات پتاسیم 0.1 مولار با اسیدیتۀ 7.4

هفته هفتم

نظری: توصیف خواص فیزیکو شیمیایی ویروس شامل اساس خالص سازی ویروس با سانتریفوژ و اولتراسانتریفوژ- توصیف ضریب رسوب- ضریب نشت- وزن حجمی- وزن حجمی ناقص- توانایی حرکت الکتروفورزی- نقطۀ ایزوالکتریک

عملی: بازدید از گلخانه و توصیف مواد و تجهیزات لازم برای مایه زنی

هفته هشتم

نظری: جذب نوری و استفاده از آن در ویروس شناسی شامل ماگریمم جذب نوری اسیدنوکلئیک و پروتئین و ذرات ویروس (ویریون)- چگالی نوری- ضریب انکسار نوری و استفاده از آن در تعیین غلطت ویروس

عملی: بازدید از کلخانه و انجام مایه زنی گیاهان سلمک و کدو با مایۀ تلقیح ویروس موزاییک خیار

هفتۀ نهم

نظری: توصیف ساختار ذرات ویروس شامل ذرات میله ای شکل و چند وجهی و ویروس های با شکل های ناواضح

عملی: بازدید از گلخانه و بررسی گیاهان مایه زنی شده در جلسۀ قبل

هفتۀ دهم

نظری: ادامۀ ساختار ویروس- اهمیت ساختار ویروس در فعالیت ویروس مانند وظیفۀ الیسیتوری ، ایجاد علایم و در انتقال توسط ناقل در ردیابی ویروس

عملی: نمایش اسلاید های مربوط به روش های مختلف ردیابی ویروس

هفتۀ یازدهم

نظری: توصیف روش های سرولوژیک ردیابی ویروس شامل آنتی بادی، چگونگی تولید آنتی سرم مونوکلونال و پلی کلونال

عملی: انجام آزوم نشت دو طرفه: تهیه ژل نشت دو طرفه در آزمایشگاه ویروس شناسی و مهندسی ژنتیک

هفتۀ دوازدهم

نظری: ادامۀ توصیف روش های سرولوژیک شامل الایزا و انواع آن، روش های سرولوژیک بر روی ممبران شامل تست دیبا، تیبا و وسترن بلاتینگ

عملی: انجام نشت دو طرفه روی نمونه گیاهی مایه زنی شده با آنتی سرم ویژۀ ویروس موزاییک خیار

هفتۀ سیزدهم

نظری: رده بندی ویروس شامل سیر تکمیلی سیستم های  رده بندی ، مفهوم گونه ای ویروس، تاکسون های مختلف و آشنایی با ویروس های مشهور از هر کدام از جنس ها و خانواده ها، دلایل نکهداری ویروس و روش های مختلف فعال و غیرفعال نگهداری ویروس

عملی: نحوۀ انجام تست الایزا ساندویچی دو طرفه در آزمایشگاه ویروس

هفتۀ چهاردهم

نظری: ساختار ژنتیکی ویروس ها- راهکارهای بیان ژن ویروس ها- توصیف ساختار ژنتیکی و طرز بیان ژن در (توبمو) ویروس موزاییک توتون

عملی: بررسی نتایج حاصل از تست نشت دو طرفه

هفتۀ پانزدهم

نظری: ادامۀ توصیف ساختار ژنتیکی ویروس ها شامل (پوتکس) ویروس ایکس سیب زمینی- (کوکومو)ویروس موزاییک خیار- (پوتی)ویروس خراشک توتون

عملی: تست پی سی آر و آر تی پی سی آر برای ردیابی ویروس شامل اصول این تکنیک ردیابی- طرز تهیه واکنش

هفته شانزدهم

نظری: ادامۀ توصیف ساختار ژنتیکی ویروس ها شامل ویروس (تیمو)موزاییک زرد شلغم، (لوتیو) ویروس کوتولگی زرد جو- (پولرو)ویروس برگ سیگاری سیب زمینی- (توسپو) ویروس پژمردگی لکه ای گوجه فرنگی- (ربدو) ویروس زردی نکروتیک کاهو

عملی: استخراج آر ان ای از گیاهان آلوده به ویروس موزاییک خیار و انجام آر تی پی سی آر

هفتۀ هفدهم

نطری: ادامۀ توصیف ساختار ژنتیکی ویروس ها شامل ویروس های جمی نی ویریده (بگوموویروس، کورتوویروس، توپوکوویروس) و ویروس های خانوادۀ کالیموویریده

عملی: الکتروفورز محصولات پی سی آر انجام شده در جلسۀ قبل

منابع

کتاب درسی ویروس های گیاهی عوامل بیماریز ای بی همتا و گمراه کننده  از ال باس مترجم دکتر نعمت سخندان

کتاب بیماری شناسی گیاهی از جورج آگریوس مترجم ها ایزدپناه و همکارها

کتاب اصول ویروس شناسی (فصل ویروس های گیاهی) از 

سایت اینترنتی توصیف نامه های ویروس های گیاهی www.dpvweb.net 

سایت تاکسونومی ویروس ICTV. global

 

 

طرح درس

ویروس شناسی گیاهی

آشناییی با ویروس ها و شبه ویروس ها و علایم و راههای انتقال و سایر ویژگی های آنها

مکانیسم ایجاد بیماری توسط ویروس ها

راههای انتقال ویروس ها

ماهیت ساختاری ویروس

رده بندی ویروس

روش های ردیابی ویروس مشتمل بر زیستی، سرولوژیک، مولکولی و سرومولکولی

ساختار ژنتیکی ویروس ها و چگونگی بیان ژن در آنها

کنترل بیماری های ویروسی شامل روش های سنتی و روش های نوظهور مبتنی بر ژنوم ویروس ها

 

اطلاعا بیشتر در زمان بندی درس آمده است

هدف از طرح درس

هدف از طرح درس ارایه یک تصویر کلی ار مباحث ارایه شده در این درس شامل جلسات نظری و عملی می باشد.

عنوان کنترل بیولوژیک در بیماری های گیاهی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری سه شنبه 4-6
مکان برگزاری کلاس 206
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

ارایۀ سمینار کلاسی

آزمون

روش تدریس

تدریس همراه با نمایش اسلاید های مزتبط- طرح سؤال در کلاس درس

زمان بندی و نحوه ارائه درس

کنترل بیولوژیک در بیماری های گیاهی

هفته اول

توصیف کنترل بیولوژیک- انواع کنترل بیولوژیک- مفاهیم یا روش های جاری برای بکارگیری کنترل بیولوژیک-

خلاصه ای از انجام کنترل بیولوژیک: اسپری کردن میکروب ها در شاخ و برگ گیاهی، در ریزوسفر یا خاک- تحریک آنتاگونیست های بومی- مقاومت برانگیخته شده (induced)– روش های با توجیه زیستی (بیورشنال)- فرصت ها و چالشها در کنترل بیولوژیک

هفتۀ دوم

برهمکنش عامل کنترل بیولوژیک ، عامل بیماریزا و گیاه محصول: مکانیسم های دخیل در فعالیت کنترل زیستی عامل کنترل بیولوژیک- ویژگی های عامل کنترل بیولوژیک شامل رقابت در ریزوسفر- تحمل در برابر قارچ کش ها- توانایی رقابت ساپروفیتی- توانایی در برابر درجه حرارات پایین و بالا- سازگاری به شرایط متنوع-

هفتۀ سوم

تست های همه جانبه برای آزمودن عامل کنترل بیولوژیک از لحاظ شناسایی و غرباگری آنها و همینطور ظرفییت کنترل زیستی رد آنها و تشریح مکانیسم های شناخته شده برای کنترل زیستی در آنها - تست های آزمایشگاهی مانند بررسی تعامل عامل کنترل بیولوژیک- در مورد باکتری سودوموناز تست های مربوط به تولید سیدروفورها و آنتی بیوتیک ها مانند سیانید هیدروژن، اوومایسین آ، پیولوتروونین، پیرولنیترین، فنازین و پیوسیانین- در مورد قارچ ها تست های مربوط به میکوپارازیتیسم، رقابت تولید هیدرولازها و آنتی بیوتیکها

هفتۀ چهارم

ادامۀ موضوع تست های همه جانبه برای آزمودن عامل کنترل بیولوژیک: کشت متقابل قارچ با قارچ یا باکتری- باکتری یا قارچ- باکتری- پارازیته کردن اسکلروت و روش های لوله در خاک - برای شناسایی میکوپارازیتیسیم و پدیدۀ رقابت- بررسی عامل کنترل بیولوژیک تحت شرایط مشابه سازی شده برای تولید مواد فرار و غیرفرار برای درک تولید آنزیم های تجزیه کنندۀ دیوارۀ سلولی و آنتی بیوتیک ها

تشریح انجام برخی تست های آزمایشگاهی با نمایش اسلایدهای مربوطه شامل کشت متقابل، چگونگی آزمودن عامل کنترل بیولوژیک از طریق کشت برای تولید مواد فرار و غیر فرار

هفتۀ پنجم

ادامه تشریح تست عامل کنترل بیولوژیک در آزمایشگاه: پارازیته کردن اسکلروت ها قارچ- آزمودن در برابر قارچ کش مانند بنلیت- کاپتان- در برابر آنتی بیوتیک ها

هفتۀ ششم

مظالعات مربوط  به سنجش خطر پذیری عامل کنترل بیولوژیک: وابسته بودن مطالعات مربوط به اثرات محیط به عوالمی همچون بومی یا غیربومی بودن عامل کنترل بیولوژیک، تیپ وحشی یا مهندسی ژنتیک شدۀ عامل کنترل بیولوژیک- دامنۀ میزبانی عامل بیماریزا و طیف فعالیت آن، تحت نظر قرار دادن عامل کنترل بیولوژیک- انجام تست های سازگاری عامل کنترل بیولوژیک- لزوم ارتباطات ملی و بین المللی در بین مراکز دخیل در کنترل زیستی – شناسایی و کاتالوگ بندی نژادهای عامل کنترل بیولوژیک- به ثبت رساندن عامل کنترل بیولوژیک

هفتۀ هفتم

کنترل بیولوژیک در برابر ویروس های گیاهی:

حفاظت تقاطعی: ارزیابی جوانب مختلف استفاده از نژاد ملایم با توجه به اینکه از یک طرف مواد شیمیایی تجاری برای کنترل ویروس ندارند یا امکان کاربرد تجاری آنها مقرون به صرفه نیست و از طرف دیگر استفاده از نژاد ملایم میتواند هرماره با خطارت باشد- چگونگی بدست آوردن نژا ملایم: مثلا از طریق عبور دادن متوالی ویروس ازگیاه میزبان معین – چگونگی اجرای حفاظت تقاطعی- مراقبت هایی که حین اجرای آن باید انجام گیزد

هفتۀ هشتم

استفاده از نانو ذرات در کنترل بیولوژیک- انواع نانو ذرات مانند روی، مس و غیره- دلایل جایگزینی عامل زندۀ کنترل بیولوژیک با نانوذرات از جمله امکان بروز حساسیت در کارگران در کارخانه های تولید عامل کنترل بیولوژیک – نمونه هایی از استفاده از نانوذرات مثلا در کشت های گوجه فرنگی و غیره

تکنولوژی مهندسی ژنتیک در برابر بیماری های گیاهی- گیاهان تراریخت بویژه در برابر ویروس ها که نمیتوان از مواد شیمیایی استفاده کرد- چگونگی تراریخت سازی و آنالیز گیاهان تراریخت

هفتۀ نهم

انواع نگرانی هایی که نسبت به محصولات تراریخ در جوامع وجود دارند و توضیح اینکه برای مرتفع ساختن این نگرانی های راهکارهایی وجود دارند و قبلا بکار گرفته می شوند.

 

منابع

کتاب بیماری شناسی گیاهی جورج آگریوس ترجمۀ ایزد پناه و همکاران

کتاب Biological Control

طرح درس

آشنایی دانشجویان با مفاهیم کنترل بیولوژیک- انواع مشخصات مختلف عوامل کنترل بیولوژیک-- انواع تست های آزمایشگاهی و و محیط باز که بر روی عوامل کنترل بیولوژیک- باید انجام گیرد تا عوامل کنترل بیولوژیک- به ثبت برسد - روش های مدرن کنترل زیستی شامل استفاده از نانوذرات و گیاهان تراریخت

هدف از طرح درس

ارایۀ یک تصویر کلی در رابطه با کطالبی که در این درس مورد تدریس قرار می گیرند

توضیحات

این درس بصورت مشترک با دکتر ویانی ارایه می شود

عنوان بیماری های مهم درختان میوه
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری یکشنبه 14-16
مکان برگزاری کلاس 3 کشاورزی و آزمایشگاه بیماری های گیاهی مجتمع
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

بیماری شناسی گیاهی

نحوه ارزیابی

پرسش در جلسات ، آزمون آخر نیمسال

روش تدریس

توضیحات دریارۀ تاریخچه، خسارت، عامل بیماری، چرخه بیماری و مدیریت هر کدام ار بمیاری ها

نمایش اسلاید 

نشان دادن نمونه های طبیعی و خشک شده یا ذخیره شده در اتانول بیماری ها

زمان بندی و نحوه ارائه درس

بیماری های مهم درختان میوه

جلسۀ اول 9/7/1402          نظری: تاریخچۀ بیماری شناسی گیاهی با اشاره به بیماریهایی همچون زنگ ها، سفیدک ها و بیماری بلایت دیررسی سیب زمینی و شکل گیری علم بیماری شناسی گیاهی، ایجاد قوانین کخ

جلسۀ دوم 16/7/1402        به دلیل شرکت در کنگرۀ بیوتکنولوژی در تهران تشکیل نشد

جلسۀ سوم 23/7/1402        نظری: توصیف بیماری های ویروسی مثل ویروس موزاییک توتون، ویروس آبلۀ آلو، ویروس لکه حلقوی گوجه فرنگی، تریستزای مرکبات و غیره، شبه ویروسی (فیتوپلاسما، اسپیروپلاسما، باکتری های آوندی)

جلسۀ چهارم 30/7/1402     نظری:اهمیت بیماری های ناشی از باکتری ها (جنس های آگروبکتریوم، سودوموناس، زانتوموناس، اروینیا، کلاویباکتر و استرپتومایسیز)، مورفولوژی باکتری ها، روش های شناسایی باکتری ها، راه های انتشار بیماری های باکتریایی، علایم منحصر به فرد بیماری های باکتریایی و روش های کنترل بیماریی های باکتریایی .

جلسۀ پنجم 7/8/1402         نظری: توصیف مفصل ویژگی های باکتری های بیماریزای گیاهی و توصیف بیماری های ناشی از هر کدام جنس باکتریایی تشریح بیماری گال باکتریایی، شانکر باکتریایی هسته دارها، آتشک توتون، شانکر باکتریایی گوجه فرنگی، بلایت باکتریایی گردو، آتشک سیب و گلابی

جلسۀ ششم 14/8/1402       نظری: توصیف و توضیح بیماری های ناشی از نماتدها در درختان میوه شامل بیماری ریشه گرهی

جلسۀ هفتم 21/8/1402        بیماری های باکتریایی در هسته دارها، ادامۀ بیماری های نماتدی شامل نماتد مرکبات، نماتد حفار موز، نماتد کاج و نماتد حفار مرکبات ، مقدمه ای بر بیماری های ناشی از گیاهان انگل (سس، دارواش، گل جالیز، گل جالیزان)

جلسۀ هشتم 28/8/1402       نظری: بیماری های ناشی از عوامل غیر زیستی یا محیطی یک به یک مورد توصیف قرار گرفتند

جلسات عملی

جلسۀ 2/8/1402               انواع بیماری های ناشی از ویروس ها، شبه ویروس ها با نشان دادن نمونه های گیاهی مربوطه و اسلاید ها در مورد آنها

جلسۀ 16/8/1402             نشان دادن نمونه های طبیعی و نمایش اسلایدهای نمونه های بیماری های باکتریایی در درختان میوه شامل بلایت باکتریایی گردو، آتشک سیب و گلابی، بیماری های شانکر، بیماری گال آکروبکتریوم

جلسۀ 23/8/1402             انواع نمونه های طبیعی بیماری های ناشی از نماتدها مثل نماتد ریشه گرهی، نماتد حفار و اسلایدهای مربوط به آتها نمایش داده شدند.

جلسۀ 30/8/1402             نمایش اسلایدهای بیماری های ناشی از گیاهان انگل ماننند دارواش ، گل جالیزو گل جالیزان، نمونه های طبیعی مبتلا به بیماریهای ناشی از عوامل محیطی همراه با اسلایدهای مربوطه نشان داده شدند.

منابع

کتاب بیماری شناسی گیاهی مؤلف جورج آگریوش، مترجمین: ایزدپناه و همکاران

کتاب بیماری شناسی گیاهی از دکتر سید علی اتهی نیا

طرح درس

آشنایی با کلیۀ بیماری های درختان میوه که توسط ویروس، شبه ویروس ها، باکتری ها، نماتدها ، گیاهان انکل و عوامل شبه قارچی متعلق به اواومیست ها ایجادمی شوند و چگونگی مدیریت هر کدام ار آنها

ارایه توصیف یک به یک بیماریها در کلاس نطری و گاهی نمایش اسلایدهای مربوطه

نشان دادن نمونه های طبیعی بیماری های درختان میوه در آژمایشگاه بیماری های گیاهی همراه با نشان دادن اسلاید های مربوطه

هدف از طرح درس

هدف از طرح درس ارایه یک تصویز کلی از از مجموعۀ بیماری هایی که در این درس ارایه می شوند و نحوۀ اشاعه و مدیریت بیماری ها اعم از روش های سنتی و مدرن

توضیحات

این درس به صورت مشترک با آقای دگتر علی ویانی ارایه می شود که ایشان قسمت مربوط به بیماریهای ناشی از قارچ ها را تدریس می کنند و تدریس بقیۀ قسمت های دیگر بر عهدۀ اینجانب می باشد.

عنوان بیماری های مهم گیاهان باغبانی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری چهارشنبه 10-12
مکان برگزاری کلاس دانشکده کشاورزی و آزمایشگاه بیماری های گیاهی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

گیاه شناسی 

نحوه ارزیابی

طرح سوال در کلاس

آزمون آخر نیمسال

با توجه به اینکه بصورت مشترک با دکتر علی ویانی ارایه می شود و تعداد جلسات محدود بود امکان ارایه سمینار های کلاسی توسط دانشجوها فراهم نشد.

روش تدریس

توضیح چگونگی شکل گیری علم بیماری شناسی گیاهی

توصیف هر کدام ار بیماری ها شامل تاریخچه (در برخی موارد)، علایم بیماری، نحوۀ انتشار بیماری، چرخۀ بیماری و مدیریت هر بیماری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

بیماری های مهم درختان میوه

جلسۀ اول 9/7/1402          نظری: تاریخچۀ بیماری شناسی گیاهی با اشاره به بیماریهایی همچون زنگ ها، سفیدک ها و بیماری بلایت دیررسی سیب زمینی و شکل گیری علم بیماری شناسی گیاهی، ایجاد قوانین کخ

جلسۀ دوم 16/7/1402        به دلیل شرکت در کنگرۀ بیوتکنولوژی در تهران تشکیل نشد

جلسۀ سوم 23/7/1402        نظری: توصیف بیماری های ویروسی مثل ویروس موزاییک توتون، ویروس آبلۀ آلو، ویروس لکه حلقوی گوجه فرنگی، تریستزای مرکبات و غیره، شبه ویروسی (فیتوپلاسما، اسپیروپلاسما، باکتری های آوندی)

جلسۀ چهارم 30/7/1402     نظری:اهمیت بیماری های ناشی از باکتری ها (جنس های آگروبکتریوم، سودوموناس، زانتوموناس، اروینیا، کلاویباکتر و استرپتومایسیز)، مورفولوژی باکتری ها، روش های شناسایی باکتری ها، راه های انتشار بیماری های باکتریایی، علایم منحصر به فرد بیماری های باکتریایی و روش های کنترل بیماریی های باکتریایی .

جلسۀ پنجم 7/8/1402         نظری: توصیف مفصل ویژگی های باکتری های بیماریزای گیاهی و توصیف بیماری های ناشی از هر کدام جنس باکتریایی تشریح بیماری گال باکتریایی، شانکر باکتریایی هسته دارها، آتشک توتون، شانکر باکتریایی گوجه فرنگی، بلایت باکتریایی گردو، آتشک سیب و گلابی

جلسۀ ششم 14/8/1402       نظری: توصیف و توضیح بیماری های ناشی از نماتدها در درختان میوه شامل بیماری ریشه گرهی

جلسۀ هفتم 21/8/1402        بیماری های باکتریایی در هسته دارها، ادامۀ بیماری های نماتدی شامل نماتد مرکبات، نماتد حفار موز، نماتد کاج و نماتد حفار مرکبات ، مقدمه ای بر بیماری های ناشی از گیاهان انگل (سس، دارواش، گل جالیز، گل جالیزان)

جلسۀ هشتم 28/8/1402       نظری: بیماری های ناشی از عوامل غیر زیستی یا محیطی یک به یک مورد توصیف قرار گرفتند

جلسات عملی

جلسۀ 2/8/1402               انواع بیماری های ناشی از ویروس ها، شبه ویروس ها با نشان دادن نمونه های گیاهی مربوطه و اسلاید ها در مورد آنها

جلسۀ 16/8/1402             نشان دادن نمونه های طبیعی و نمایش اسلایدهای نمونه های بیماری های باکتریایی در درختان میوه شامل بلایت باکتریایی گردو، آتشک سیب و گلابی، بیماری های شانکر، بیماری گال آکروبکتریوم

جلسۀ 23/8/1402             انواع نمونه های طبیعی بیماری های ناشی از نماتدها مثل نماتد ریشه گرهی، نماتد حفار و اسلایدهای مربوط به آتها نمایش داده شدند.

جلسۀ 30/8/1402             نمایش اسلایدهای بیماری های ناشی از گیاهان انگل ماننند دارواش ، گل جالیزو گل جالیزان، نمونه های طبیعی مبتلا به بیماریهای ناشی از عوامل محیطی همراه با اسلایدهای مربوطه نشان داده شدند.

منابع

کتاب بیماری شناسی گیاهی و شناخت قارچ ها از دکتر علی الهی نیا

کتاب بیماری شناسی گیاهی از جورج آگریوس ترجمۀ ایزدپناه و همکارها

طرح درس

آشنایی دانشجو.یان با علایم و چگونگی تشخیص بیماری ها در طیف گیاهان باغبانی اعم از سبزیجات، صیفی جات و درختان میوه و در مواردی جنگلی، نحوۀ انتشار بیماری ها ، چرخۀ بیماری و مدیریت بیماری

هدف از طرح درس

هدف از طرح درس ارایه یک تصویر کلی از انواع بیماری هایی که در گیاهان باغبانی طی این درس ارایه خواهد شد می باشد که شامل بیماری های ناشی از ویروس ها، شبه ویروس ها، باکتری ها، گیاهان انگل و بیماری های فیزیولوژیک (گمبودها، زیادبودها، سزما زدکی، گرما زدگی، آلودگی هوا . غیره) می باشد.

توضیحات

این درس به صورت مشترک با آقای دکتر ویانی ارایه می شود.