برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان زراعت عمومی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری شنبه ساعت 10-12 و یکشنبه ساعت 8-10
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

اصول زراعت- دکتر خواجه پور- دانشگاه صنعتی اصفهان

زراعت عمومی- دکتر مجنون حسینی- دانشگاه تهران

طرح درس

بخش تئوری

جلسه اول:تعریف زراعت و اهمیت و دسته بندی گیاهان زراعی

جلسه دوم:عوامل اکولوژیکی موثر در تولید محصولات زراعی

جلسه سوم:درجه حرارت- صفر گیاهی- احتیاجات حرارتی...

جلسه چهارم:نور- نیاز نوری گیاهان- فتوپریودیسم

جلسه پنجم:آب- نیازهای رطوبتی

جلسه ششم:عوامل موثر در مقدار مصرف آب در گیاهان- بارش- باران موثر....

جلسه هفتم:خاک- انواع خاکهای زراعی- پروفیل خاک

جلسه هشتم:عملیات خاک ورزی- ادوات مناسب در مناطق مختلف

جلسه نهم:کاشت- انواع کاشت و ادوات

جلسه دهم:بذر- ماهیت بذر- جوانه زنی

جلسه یازدهم:داشت- آبیاری- مبارزه با آفات و علف های هرز

جلسه دوازدهم:دیم کاری- اهمیت آن در زراعت

جلسه چهاردهم:تنش های محیطی موثر در تولید محصول

جلسه پانزدهم:برداشت- ادوات برداشت- زمان برداشت...

بخش عملی

بازدید از مزرعه جهت آشنایی با مراحل مختلف کاشت و داشت و برداشت

انجام کشت گیاه در آزمایشگاه و در ظروف کشت و اعمال فرایندهای تیمار گیاه (این آزمایش حداقل یک ماه به صورت مستمر و روزانه نیاز به بررسی دارد)

هدف از طرح درس

آشنایی با مباحث عمومی زراعت- عوامل اکولوژیکی موثر- کاشت- داشت و برداشت

عنوان شناسایی و مدیریت علفهای هرز
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری سه شنبه ساعت 8-10 و چهارشنبه ساعت 8-10
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

دانش علف هرز- ددکتر قدیری- انتشارات دانشگاه شیراز

علف های هرز ایران- دکتر کریمی- دانشگاه تهران

طرح درس

بخش تئوری

جلسه اول:تعریف علف هرز از دیدگاههای مختلف

جلسه دوم:محاسن و معایب علف های هرز و اثرات اقتصادی علف های هرز

جلسه سوم:دسته بندی علف های هرز- از نظر نحوه انتشار

جلسه چهارم:دسته بندی از نظر چرخه زندگی...

جلسه پنجم:بقا بذر علف های هرز- خواب بذور هرز و اهمیت آن

جلسه ششم: خسارت علف های هرز- بومی و مهاجر بودن

جلسه هفتم:راههای پیشگیری از ورود علف هرز در مزارع

جلسه هشتم:روشهای کنترل علف هرز- کنترل زراعی- مکانیکی

جلسه نهم:کنترل شیمیایی علف هرز- مزایا و معایب

جلسه دهم:دسته بندی علف کشها- جذب و انتقال در گیاه و نحوه اثر

جلسه یازدهم:کنترل علف هرز در باغات میوه

جلسه دوازدهم:کنترل علف هرز در مزارع- سبزیکاریها و گیاهان دارویی

جلسه چهاردهم:لزوم کنترل بیولوژیک

جلسه پانزدهم:ارزش اقتصادی کنترل بیولوژیک و محصول سالم

بخش عملی

شناسایی هرباریومی علف های هرز

بازدید از مزرعه

انجام کار آزمایشگاهی با مواد آللوپاتیک برای کنترل علف هرز (این فرایند به صورت مستمر یک ماه زمان می برد)

هدف از طرح درس

شناخت خصوصیات سیکل زندگی و بیولوژی علف های هرز. آشنایی با روشهای کنترل علف های هرز

عنوان مورفولوژی و سیستماتیک گیاهی
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری دوشنبه ساعت 10-12 و چهارشنبه 10-12
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

گیاهشناسی- دکتر قهرمان- انتشارات دانشگاه تهران

طرح درس

بخش تئوری

جلسه اول:مقدمه و ضرورت مطالعه مورفولوژی و سیستماتیک گیاهی

جلسه دوم:مورفولوژی ریشه و انواع ریشه ها

جلسه سوم:مورفولوژی برگ و انواع آنها

جلسه چهارم:موفولوژی ساقه و انشعابات ساقه

جلسه پنجم:ساختمان گل- بخشهای مختلف- تغییرات گل در گیاهان مختلف

جلسه ششم: پرچم و تخمدان

جلسه هفتم:میوه و نحوه تشکیل- انواع میوه ها و دانه ها

جلسه هشتم:اصول نامگذاری گیاهان و انواع رده بندی

جلسه نهم:بازدانگان- کاجها- سروها

جلسه دهم:طبقه بندی نهاندانگان- تک لپه ای دو لپه ای

جلسه یازدهم:رده های مهم تک لپه ای- گرامینه ها- آرائو کاریاسه ها

جلسه دوازدهم: زنبق ها. لیلیاسه ها

جلسه چهاردهم:دو لپه ای ها- لگومها

جلسه پانزدهم:ماگنولئویده اها- کاریوفیلاسه ها- رزاسه ها- آستراسه ها

بخش عملی

بررسی نمونه های هرباریومی متناسب با بخش تئوری به صورت هفتگی

بازدید علمی

هدف از طرح درس

آشنایی با ساختار اندامهای رویشی و زایشی- شناخت طیقه بندی گروههای مهم گیاهی- گروههای مهم جنگلی- زراعی و باغی- شاخه های مختلف بازدانگان و نهاندانگان

عنوان مهارتهای سبزیکاری ۲
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری یکشنبه- گلخانه
تعداد واحد ۱
طرح درس

جلسه اول: انجام کار آماده سازی گلدانها جهت کشت

جلسه دوم: کاشت گیاه که در اکثر مواقع سبزیهای برگی، غده ای و نشایی مد نظر هست

جلسه سوم: مراقبت و نگهداری روزانه از گیاهان کشت شده که تا زمان برداشت انجام خواهد شد

جلسه چهارم: آشنایی با شیوه های کود دهی عملی در گلخانه

فرآیند کاشت، داشت و برداشت در گلخانه نیاز به رسیدگی حداقل یک روز در میان دارد که تا پایان ترم و برداشت محصول ادامه خواهد داشت

هدف از طرح درس

آشنایی با عملیات کاشت، داشت و برداشت سبزیهای برگی، ساقه ای، ریشه ای، غده ای، پیازی

عنوان کشاورزی پایدار
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

کتاب توسعه و کشاورزی پایدار- مطیعی لنگرودی- اننتشارات دانشگاه تهران

طرح درس

جلسه اول: معرفی کشاورزی پایدار

جلسه دوم: امنیت غذایی جمعیت رو به رشد

جلسه سوم بوم نظامهای زراعی و ناپایداری

جلسه چهارم:مدیریت پایدار خاک و منابع

جلسه پنجم:مدیریت پایدار علف های هرز و آفات

جلسه ششم:تنوع زیستی

جلسه هفتم:نقش تنوع زیستی در نظامهای کشاورزی

جلسه هشتم:تغییر اقلیم و پایداری

جلسه نهم:ابعاد مختلف پایداری- پایداری اجتماعی

جلسه دهم:پایداری اقتصادی

جلسه یازدهم:پایداری زیست محیطی

جلسه دوازدهم:محدودیت های پایداری کشاورزی

جلسه چهاردهم:سنجش پایداری

جلسه پانزدهم:مقایسه پایداری در نظامهای سنتی و مدرن کشاورزی

هدف از طرح درس

آشنایی دانشجویان با تولید پایدار محصولات کشاورزی تحت شرایط متفاوت محیطی

عنوان مهارتهای سبزیکاری ۱
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۱
طرح درس

جلسه اول: انجام کار آماده سازی گلدانها جهت کشت

جلسه دوم: کاشت گیاه که در اکثر مواقع سبزیهای دانه ای و میوه ای مد نظر هست

جلسه سوم: مراقبت و نگهداری روزانه از گیاهان کشت شده که تا زمان برداشت انجام خواهد شد

جلسه چهارم: آشنایی با شیوه های کود دهی عملی در گلخانه

فرآیند کاشت، داشت و برداشت در گلخانه نیاز به رسیدگی حداقل یک روز در میان دارد که تا پایان ترم و برداشت محصول ادامه خواهد داشت

هدف از طرح درس

آشنایی با عملیات کاشت، داشت و برداشت سبزیهای میوه ای و دانه ای

عنوان اکولوژی عمومی
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

مبانی اکولوژی- دکتر اردکانی- دانشگاه تهران

طرح درس

جلسه اول:مقدمه علم اکولوژی و تاریخچه و ضرورت

جلسه دوم:تقسیم بندی علم اکولوژی

جلسه سوم:سیستم و اکوسیستم

جلسه چهارم:تولید. مصرف و تجزیه در اکوسیستم ها

جلسه پنجم:تعادل در اکوسیستم ها

جلسه ششم:فیدبک و هموستازی و سایبرنتیک

جلسه هفتم:مفاهیم انرژی و آنتروپی

جلسه هشتم:دسته بندی منابع انرژی در اکوسیستم های طبیعی و مصنوعی

جلسه نهم:مفهوم تولید در اکوسیستم ها

جلسه دهم:شبکه ها و زنجیره های غذایی

جلسه یازدهم:هرم های اکولوژیک

جلسه دوازدهم:چرخه های زیست- زمین شیمیایی

جلسه چهاردهم:غالبیت اکولوژیکی- نیچ اکولوژیکی- تنوع زیستی

جلسه پانزدهم:جمعیت و تنوع زیستی و اشکوب بندی

جلسه شانزدهم: اکولوژی انسانی- تاثی انسان بر محیط

جلسه هفدهم: تغییر اقلیم و پیامدهای آن

جلسه هجدهم: آلودگی و مخاطرات محیطی رایج

جلسه نوزدهم: توالی و تواتر

جلسه بیستم: روابط متقابل بین موجودات زنده در اکوسیستمها

هدف از طرح درس

آشنایی با مفاهیم اکولوژیک و اکوسیستم- روابط گونه ها- جریان انرژی- چرخه مواد- درک ارتباط منطقی اصول اکولوژیک در بوم نظامهای کشاورزی

عنوان آناتومی و فیزیولوژی گیاهی
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

گیاهشناسی- دکتر قهرمان- دانشگاه تهران

طرح درس

بخش تئوری

جلسه اول:اهمیت مطالعه و شناسایی گیاهان

جلسه دوم:سلولهای گیاهی و تفاوت با سلولهای جانوری

جلسه سوم:بافت مریستمی و مریستم ها و بافتهای نگهدارنده

جلسه چهارم:بافت پارانشیمی و بافتهای محافظ

جلسه پنجم:بافت هادی و ترشحی

جلسه ششم:اندامکهای سلولی- دیواره سلولی

جلسه هفتم:هسته- واکوئول- ....

جلسه هشتم:تنفس در گیاهان

جلسه نهم:فتوسنتز گیاهان- بخش نوری

جلسه دهم:فتوسنتز بخش تاریکی

جلسه یازدهم:جنب و انتقال مواد در گیاهان و تغذیه

جلسه دوازدهم:آب گیاه. تعرق- تعریق- پدیده های اسمز و انتشار

جلسه چهاردهم:هورمونهای مختلف گیاهی

جلسه پانزدهم:نور- فتوپریودیسم

بخش عملی

جلسه اول: تهیه نمونه و مشاهده سلولهای تره و پیاز و مقایسه ساختاری آنها زیر میکروسکوپ

جلسه دوم: تهیه نمونه- رنگ آمیزی و مشاهده سلولهای جعفری زیر میکروسکوپ

جلسه سوم:تهیه نمونه- رنگ آمیزی و مشاهده سلولهای نعناع زیر میکروسکوپ

جلسه چهارم: تهیه نمونه و مشاهده کروموپلاستهای گوجه فرنگی زیر میکروسکوپ

جلسه پنجم: تهیه نمونه و مشاهده لوکوپلاستهای سیب زمینی زیر میکروسکوپ

جلسه ششم:تهیه نمونه- رنگ آمیزی و مشاهده سلولهای شمعدانی زیر میکروسکوپ

جلسه هفتم:تهیه نمونه- رنگ آمیزی و مشاهده سلولهای گل قاشقی زیر میکروسکوپ

هدف از طرح درس

آشنایی با انواع سلولها و بافتهای گیاهی و ساختار داخلی سلول- ساختار خارجی و فرایندهای فیزیولوژیک مهم گیاه

عنوان مبانی سبزیکاری
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

 تولید سبزی- پیراسته- انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان

طرح درس

جلسه اول:تاریخچه، محل پیدایش  و پراکنش

جلسه دوم:اهمیت اقتصادی و ارزش غذایی سبزیجات

جلسه سوم:نیازهای اقلیمی تولید سبزیها- درجه حرارت

جلسه چهارم:درجه حرارت- تاریخ کشت

جلسه پنجم:نور- آب

جلسه ششم:خاک- فصل کشت

جلسه هفتم:سیستمهای مختلف کاشت- نحوه کاشت مستقیم یا نشا کاری

جلسه هشتم:تولید نشا- آماده سازی خزانه

جلسه نهم:آماده سازی زمین و کوددهی- کودهای آلی و ساختار فیزیکی خاک

جلسه دهم:آبیاری- رطوبت خاک- ریشه زایی و نحوه آبیاری

جلسه یازدهم:مدیریت علفهای هرز- علف کش ها- کنترل بیولوژیک

جلسه دوازدهم:نحوه برداشت- زمان برداشت و عملکرد

جلسه چهاردهم:حمل و نقل و انبارداری

جلسه پانزدهم:بازاریابی

هدف از طرح درس

آشنایی با روشهای کاشت. داشت و برداشت سبزیهای میوه ای و دانه ای

عنوان مبانی تولید محصولات ارگانیک باغی
مقطع تحصیلی کارشناسی
تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

آزمون

روش تدریس

حضوری

منابع

کشاورزی ارگانیک- دکتر محمودی- انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد

طرح درس

جلسه اول: هدف از تولیدات ارگانیک

جلسه دوم:تاریخچه توسعه کشاورزی و باغبانی ارگانیک

جلسه سوم:اصول آماده سازی زمین برای کشت ارگانیک

جلسه چهارم:کشت مخلوط

جلسه پنجم:تناوب کشت و چرخه عناصر غدایی

جلسه ششم:مدیریت آفات و علفهای هرز در کشاورزی ارگانیک

جلسه هفتم:ارزیابی امکانات و مدیریت ابزار در تولید ارگانیک

جلسه هشتم:استانداردهای لازم در تاسیس واحدهای تولید ارگانیک

جلسه نهم:تولید محصول ارگانیک در گلخانه

جلسه دهم:تولید ارگانیک در فضای آزاد

جلسه یازدهم:بازاریابی و عرضه محصولات باغی ارگانیک

جلسه دوازدهم:آللوپاتی

جلسه چهاردهم:کود سبز برای تولید ارگانیک

جلسه پانزدهم:وضعیت جهانی ایران در تولید ارگانیک

هدف از طرح درس

آشنایی با روشهای تولید محصولات باغی به روش ارگانیک با توجه به مسائل زیست محیطی