برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان میکروبیولوژی مواد غذایی (۱)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری یکشنبه 16-14 چهارشنبه 12-8
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی کلاس 7 چهارشنبه 12-8 آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

میکروبیولوژی عمومی

نحوه ارزیابی

آزمون کلاسی (کوییز) 

فعالیت کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

نظری و عملی

 

زمان بندی و نحوه ارائه درس

1- بیان مفاهیم مقدمه عوامل انتقال میکروارگانیسم ها به مواد غذایی

2و 3 طبقه بندی میکروارگانیسم ها عوامل خارجی و داخلی موثر بر جمعیت میکروبی مواد غذایی

4- اثر انجماد بر فعالیت میکروبی

5و6و7و8و9و10 خانواده ها و جنس های میکروبی مهم عامل فساد مواد غذایی و مسمومیت ها و عفونت ها

11و 12 خانواده ها و جنس های مفید میکروبی

13 و 14 اثر فرایند های حرارتی بر کاهش بار میکروبی و محاسبه F , Z

15- نگهدارنده های شیمیایی

16- اثر پرتو بر فعالیت میکروبی و GMP

تدریس بصورت بیان مطالب بوسیله مدرس و بحث کلاسی

 

منابع

Jay, J.M., et al, Modern Food Microbiology, ((2005). Springer

Frazier, WC., et al, Food Microbiologyy, (5 Th) Edition, MC Graw Hill

طرح درس

1- اهداف و مفاهیم و عوامل دخیل در آلودگی میکروبی مواد غذایی

2-عوامل موثر بر جمعیت میکروبی مواد عذایی 

2-1- عوامل خارجی دما رطوبت نسبی و نسبت گازهای تنفسی

3- عوامل داخلی

3-1- آب فعال - pH - پتاسیل اکسیداسیون و احیا - ترکیبات د میکروبی و ساختار فیزیکی مواد غذایی

4- سرما گرایی در میکروارگانیسم ها و سرما گراهای واقعی

4-1 اثر انجماد بر فعالیت میکروبی

5- روش های طبقه بندی میکروارگانیسم ها بر اساس مبانی نوع متابولیت طول کروموزوم و نسبت باز های آلی و روش سینگر و RNA ریبوزومی

6- جنس های سودیوموناس و ویبریو و کامیلو باکتر و یرسینیا

7- خانواده انتروباکتریاسه

8- خانواده میکروکوکاسه

9- جنس مایکوباکتریوم و کورینه باکتریوم

10- خانواده باسیلاسه جنس های باسیلوس و کلوستریدیوم

11- استوباکترها و پروپیونی باکترها

12- اسیدلاکتیک باکتری ها و بیفیدوباکترها

13- استریلیزاسون مواد غذایی

14- محاسبه زمان و دما و باکتورهای  , D, Z, F در استریلیزاسیون

15- نگهدارنده های شیمیایی

16- اثر پرتو بر فعالیت میکروبی و GMP در صنایع غذایی

بخش عملی:

تهیه محیط های کشت انتخابی و افتراقی

روش های شمارش میکروبی

جداسازی و شناسایی و شمارش کلی فرم ها

جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس

استفاده از استوباکترها برای تولید سرکه

استفاده و کاربرد اسیدلاکتیک باکتری ها

بررسی فسادهای کنسروی و جار بی هوازی

 

هدف از طرح درس

آشنایی با میکروارگانیسم های مهم در تغییرات مواد غذایی و راه های کنترل آنها

کنترل عوامل مسمومیت زا و عفونت زا و فساد زا

 

عنوان میکروبیولوژی صنعتی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری یکشنبه 14-8
مکان برگزاری مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی کلاس 6 آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

فعالیت کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

بیان مطالب بوسیله مدرس

بحث کلاسی

حل مسآله 

زمان بندی و نحوه ارائه درس

1- مقدمه و تاریخچه و بیان مفاهیم

2- توضیح فرایندهای بالادست و پایین دست تخمیری

3و4و5 روش های اسکرینینگ اولیه و ثانویه

6 و 7 روش های نگهداری میکروارگانیسم ها

8 و 9 فرمولاسیون محیط های کشت

10 و 11 و 12روشهای تخمیر انواع بیوراکتورها

13 و14 و 15 و16 فرایندهای پایین دست

منابع

Todaro, C.L., et, al., (2014). Fermentation and Biochemical engineering Hand Book, William Androw

Casida, L. E., Industrial Microbiology,

طرح درس

1- مقدمه و مفاهیم و تاریخچه میکروبیولوژی صنعتی

2- روش های طراحی ایده و جستجوی میکروارگانیسم ها

2-1 - تعریف بخش های بالا دست و پایین دست در فرایند های تخمیری

3 و 4و 5-  روش های شناسایی و جداسازی میکروارگانیسم ها از منابع طبیعی

 اسکرینینگ اولیه

 اسکرینینگ ثانویه

روش های متداول در آنالیز متابولیت های میکروبی

6و 7 - روش های نگهداری میکروارگانیسم ها

روش های نگهداری کوتاه مدت

روش های نگهداری میان مدت

روش های نگهداری بلند مدت

8 و 9 - محیط های کشت میکروبی و صنعتی

عناصر تعیین کننده در محیط های کشت

پارامترهای مهم در فرمولاسیون محیط های کشت

تعیین نسبت های کربن ازت و فسفر

10 و 11و 12 - روش های تخمیر انواع بیو راکتورها

تخمیر حالت جامد

بیوراکتورهای حالت جامد میکروارگانیسم های قابل استفاده و روش های کنترل

تخمیر حالت غوطه ور

بیوراکتورهای حالت مایع سیستم های کنترل روش های نمونه برداری

روشهای افزایش بهره وری

13 و 14و 15و 16 - فرایندهای ایین دست در تخمیر های صنعتی

روش های پالایش سلول از محیط

روش های استخراج ترکیبات درون سلولی

روش های تخلیص متابولیت های میکروبی

روش های تقطیر ساده و آزوتروپ

روش های ترسیب

روش های کروماتوگرافی

روش های کریستالیزاسیون

بخش عملی: فرایند تخمیر و استحصال و خالص سازی فراورده های تخمیری از ماده اولیه ملاس تا محصول نهایی سرکه

نحوه آماده سازی محیط کشت

افزودن ترکیبات مغذی و تنظیم pH

استریل یا پاستوریزه کردن محیط کشت

آماده سازی استارتر و نحوه تلقیح

مراحل انجام فرایند نخمیر

جداسازی توده سلولی از فراورده

روش های خالص سازی

 

هدف از طرح درس

آشنایی دانشجو با فرایندهای بالا دست و پایین دست در میکروبیولوژی صنعتی و فرایندهای تخمیری

عنوان پیشرفت های نوین در میکروبیولوژی مواد غذایی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری سه شنبه 18-14
مکان برگزاری مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی کلاس 6
تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

فعالیت کلاسی

آزمون پایان ترم

روش تدریس

تدریس مطالب بوسیله مدرس

ارایه بحث مرتبط با موضوع بوسیله دانشجو

جمع بندی و نتیجه گیری

 

زمان بندی و نحوه ارائه درس

1- مقدمه و آشنایی با مفاهیم

2 و 3و 4 میکروب شناسی پیشرفته

5 و 6و 7 نحوه تاثیر عوامل داخلی و خارجی کلاسیک برفعالیت میکروبی

8 و9و 10 و 11و 12 و 13 تکنیک های پیشرفته در کنترل فعالیت میکروبی

14 و 15 بیورمیدیشن در میکروارگانیسم ها

 16 تکنیک های پیشرفته در شمارش میکروبی

منابع

Jay, A. M., Modern Food Microbiligy, (2012). Chapman Hall

Adams, M. R., et, al., Food Microbiology, RSC Publishing

طرح درس

1- مقدمه و آشنایی با مبانی

2و 3و 4 میکروب شناسی پیشرفته

اساس تقسیم بندی میکروارگانیسم ها

ساختمان های اصلی و فرعی سلول

ساختارو عملکرد پوشش های خارجی

ساختار و عملکرد دیواره و غشا

ساختار و عملکرد تاژک و مژک

ساختار و عملکرد اسپور

5 و 6و 7 مکانیزم تاثیر عوامل خارجی و داخلی کلاسیک بر فعالیت و شمار میکروبی

اثر pH بر عملکرد دیواره و غشا

اثر نسبت گازهای تنفسی بر شدت تنفس

اثر پتانسیل اکسیداسیون و احیا بر فعالیت میکروبی

اثر فعالیت آبی بر میکروارگانیسم های مختلف

8 و 9 و 10 و 11و 12و 13 اثر تکنیک های روز آمد بر فعالیت های میکروبی

اثر فشار هیرواستاتیک بر شمار میکروبی

اثر فراصوت بر فعالیت و شمار میکروبی

اثر مایکروویو بر فعالیت و شمار میکروبی

اثر فرابنفش بر مکانیسم عمل و شمار میکروبی

اثر پرتوهای الکترومغناطیسی گاما و ایکس بر فعالیت و شمار میکروبی

14 و 15 بیورمیدیشن در میکروارگانیسم ها

استفاده از میکروارگانیسم های زنده در پاکسازی مواد غذایی

استفاده از اجزای سلولی در حذف سموم و عناصر سنگین در مواد غذایی

16 تکنیک های پپیشرفته در شمارش میکروبی

بررسی روش الایزا

بررسی روش LAA

بررسی روش های مقاومت سنجی و پتانسیومتری برای شمارش میکروبی

روش های مبتی بر آپتامر و قطعات DNA

بخش عملی

مشاهده روش پرتودهی برای نگهداری مواد غذایی

انواع چشمه های پرتو و نحوه نگهداری آنها

اثر شدت تابش

اثر خصوصیات فیزیکی مواد غذایی بر تاثیر تابش

نحوه تاثیر پرتو بر ویزگی فیزیکی و شیمیایی مواد غذایی

هدف از طرح درس

آشنایی دانشجو با تکنیک های جدید شناسایی میکروارگانیسم ها در مواد غذایی و روش های جدید از بین بردن آنها

عنوان سمینار ۱
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری چهارشنبه 16-14
مکان برگزاری مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز
تعداد واحد ۱
نحوه ارزیابی

فعالیت کلاسی و ارائه تحقیق توسط دانشجو در حضور استادان گرایش زیست فناوری مواد غذایی

روش تدریس

تدریس توسط مدرس و بحث به وسیله دانشجویان

زمان بندی و نحوه ارائه درس

1- مقدمه، تعریف و مفاهیم

2 و 3 و 4- آشنایی با انواع مقالات

5، 6 و 7- آشنایی با انواع مجلات

8، 9 و 10- آشنایی با انواع دیتابیس های علمی

11 و 12-  آشنایی با تقلبات و روش های شناسایی آنها

13-  آشنایی با نحوه ویرایش Native مقالات

14، 15 و 16- ارائه تحقیق انجام شده توسط دانشجویان

منابع

مجلات و دیتابیس های علمی

طرح درس

1- مقدمه، تعریف و مفاهیم

2 و 3 و 4- آشنایی با انواع مقالات

- مقالات مروری توصیفی

- مقالات مروری تحلیلی

- مقالات Systematic review and Metaanalysis

- مقالات تحقیقی: Original research

5، 6 و 7- آشنایی با انواع مجلات

- مجلات JCR

- مجلات  Scopus

- مجلات ISC

- مجلات ترویجی

8، 9 و 10- آشنایی با انواع دیتابیس های علمی

- آشنایی با Science direct

- آشنایی با Web of Science

- آشنایی با Googlescholar

- آشنایی با Researchgate

11 و 12-  آشنایی با تقلبات و روش های شناسایی آنها

- آشنایی با پایگاه iThenticate

- آشنایی با پایگاه مشابهت یاب سمیم نور

13-  آشنایی با نحوه ویرایش Native مقالات

- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی Grammarly

14، 15 و 16- ارائه تحقیق انجام شده توسط دانشجویان

هدف از طرح درس

انجام یک پروژه تحقیقاتی توسط دانشجو در راستای گرایش زیست فناوری موادغذایی

عنوان سمینار ۲
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری چهارشنبه 18-16
مکان برگزاری مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز
تعداد واحد ۱
نحوه ارزیابی

فعالیت کلاسی و ارائه تحقیق توسط دانشجو در حضور استادان گرایش زیست فناوری مواد غذایی

روش تدریس

تدریس توسط مدرس و بحث به وسیله دانشجویان

زمان بندی و نحوه ارائه درس

1- مقدمه، تعریف و مفاهیم

2 و 3 و 4- آشنایی با انواع مقالات

5، 6 و 7- آشنایی با انواع مجلات

8، 9 و 10- آشنایی با انواع دیتابیس های علمی

11 و 12-  آشنایی با تقلبات و روش های شناسایی آنها

13-  آشنایی با نحوه ویرایش Native مقالات

14، 15 و 16- ارائه تحقیق انجام شده توسط دانشجویان

طرح درس

1- مقدمه، تعریف و مفاهیم

2 و 3 و 4- آشنایی با انواع مقالات

- مقالات مروری توصیفی

- مقالات مروری تحلیلی

- مقالات Systematic review and Metaanalysis

- مقالات تحقیقی: Original research

5، 6 و 7- آشنایی با انواع مجلات

- مجلات JCR

- مجلات  Scopus

- مجلات ISC

- مجلات ترویجی

8، 9 و 10- آشنایی با انواع دیتابیس های علمی

- آشنایی با Science direct

- آشنایی با Web of Science

- آشنایی با Googlescholar

- آشنایی با Researchgate

11 و 12-  آشنایی با تقلبات و روش های شناسایی آنها

- آشنایی با پایگاه iThenticate

- آشنایی با پایگاه مشابهت یاب سمیم نور

13-  آشنایی با نحوه ویرایش Native مقالات

- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی Grammarly

14، 15 و 16- ارائه تحقیق انجام شده توسط دانشجویان

هدف از طرح درس

انجام یک پروژه تحقیقاتی توسط دانشجو در راستای گرایش زیست فناوری موادغذایی