برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان صنایع مواد غذایی با منشا دام، طیور و آبزیان
مقطع تحصیلی دكتری حرفه ای
زمان برگزاری یکشنبه ها 16-14 و پنج شنبه ها صبح بازدید از کارخانه
مکان برگزاری دانشکدۀ دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

باکتری شناسی اختصاصی و بیماریها، ویروس شناسی و بیماریها، قارچ شناسی مایکوتوکسین ها و بیماریها، انگل شناسی و بیماریها

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- Peatson, Albert Marchant, and Thayne R, Dutson. 2013. production and processing of healthy meat poultry, and fish products. vol. 11. springer science & business media, germany.

2- Mead G. 2004. poultry meat processing and quality, 1st ed. woodhead publishing. UK.

3- Nollet et al. 2012. Hand book of meat poultry and seafood quality. Wiley-Blackwell, USA.

4- Nollet et al. 2006.Advanced technologies for meat processing. CRC press, UK.

5- Hall, George M. 2012. Fish processing technology. Springer Science & Business Media.

6- Guerrero-Legarreta, Isabel. 2010. Hand book of poultry science and technology. Vol 1, primary processing. John Wiley & Sons. Inc, USA.

طرح درس

نظری:

- اهداف و اصطلاحات موجود در صنایع غذایی

- ترکیبات گوشت، افزودنی ها و مراحل تولید فرآورده های گوشتی

- مشکلات، انواع بسته بندیها و فساد فرآورده های گوشتی

- انواع آبزیان، ترکیبات گوشتی، انواع روشهای نگهداری فرآورده های دریایی

- مراحل تولید، ارزش غذایی خاویار، مراحل تولید و کنترل کنسرو ماهی

- مراحل تولید، ارزش غذایی و کنترل میگو

- روشهای کنترل و فساد فرآورده های آبزیان

- مراحل تولید، ارزش غذایی، آلودگی و کنترل فرآورده های طیور و تخم مرغ

عملی:

بازدید از کارخانجات فراورده های گوشتی

هدف از طرح درس

آشنایی با مراحل تولید فرآورده های گوشتی مختلف و ترکیبات مورد استفاده در آنها و همچنین انواع مشکلات موجود طی فرآیند تولید فرآورده ه

عنوان دامپزشکی و بهداشت عمومی
مقطع تحصیلی دكتری حرفه ای
زمان برگزاری دوشنبه ها 10-8
مکان برگزاری دانشکده دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

اصول اپیدمیولوژی

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- استیل جیمز اچ. 1372-76 بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان. ترجمه ذوقی اسماعیل . جلدهای 8-1 شرکت سهامی انتشار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی و دانشگاه شاهد. چاپ اول.

2- جوافشانی محمد علی، ذوقی اسماعیل و همکاران. 1384. بیماریهای مهم مشترک انسان و حیوان در ایران. انتشارات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی. چاپ اول.

3- ذوقی اسماعیل، وندیوسفی جلیل و همکاران. 1383. زئونوزهای نوپدید و بازپدید. ناشر دانشگاه آزاد واحد کرج.

4- ذوقی اسماعیل. 1387. آشنایی با زئونوزها و بیماریهای قابل انتقال مشترک انسان و حیوان. ناشر کمیته وی پی اچ جامعه دامپزشکان ایران. نشر کمال الملک.

5- راد محمد علی. 1390. بیماریهای مشترک انسان و دام. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ پنجم شماره 1983.

6- یاوری پروین. 1393. مرجع اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران. جلد اول-بیماریهای واگیر. مرجع رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، انتشارات گپ. چاپ اول.

7- Rpmich JA. 2008. Underestanding zoonotic diseases, Thomson Delmar Learning.

8- Shakespear M. 2009. Zoonoses, 1st edition, pharmaceutical press.

9- Weese JS, Fulford MB. 2011. Companion animah zoonoses, 1st edition, wiely blackwell press.

طرح درس

- نقش دامپزشکی در بهداشت عمومی

- آشنایی با مفهوم one world, one health, one medicine

- شناخت انواع روشهای انتقال زئونوزها و طبقه بندی آنها براساس سیرتکاملی و مخازن طبیعی بیماری

- شناخت و کنترل زئونوزهای مهم و شایع

- شناخت و کنترل زئونوزهای ناشی از مصرف فرآورده های دامی

- شناخت و کنترل زئونوزهای شغلی ناشی از حیوانات

- آشنایی با بیماریهای نوپدید و بازپدید

هدف از طرح درس

آشنایی با نقش دامپزشکی در بهداشت عمومی، آشنایی با مهمترین بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان. شناخت اپیدمیولوژی و راههای انتقال آنها. آشنایی با وظایف دامپزشکان در رابطه با زئونوزها و شناخت روشهای کنترل آنها.

عنوان کنترل بهداشتی مواد غذایی دریایی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری یکشنبه 10-8
مکان برگزاری دانشکده دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- Reilly, A & kaferstein, F . 1998. Food safety and products from aquaculture. Journal of applied microbiology. 85, 257-249.

2- Boyd,C. E, & Tucker, C. S 2014. Hand bok for aquaculthre water quality. Hand book for Aquaculture water quality, 439.

3- Bonnell, A, D. 2012. quality assurance in seafood processing, a practical guide. Springer Science & Bussiness media.

4- Jeyasekaran, G, & Shakila, R, J. 2020. Quality Assurance of Aquatic Foods. CRC Press.

طرح درس

- مروری بر تاریخچه و آمار مربوط به شیلات ایران و جهان و اهمیت محصولات غذایی دریایی در تغذیه انسان

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات سرد و منجمد

- تکنولوژی و بهداشت تهیه کنسرو

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات خاویار

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات شور، دودی، خشک و تخمیری

- تکنولوژی و بهداشت تهیه روغن و ویتامین و آرد ماهی

- تکنولوژی و بهداشت تهیه میگو، و سایر فرآورده های آبزیان

- فساد میکروبی و شیمیایی محصولات دریایی و نحوه کنترل آنها

- انواع روشهای بسته بندی و روشهای مکمل نگهداری محصولات دریایی

- انواع آلودگیهای میکروبی و انگلی و شیمیایی و عفونتها و مسمومیت های حاصا از مصرف فراورده های دریایی و کنترل آنها

هدف از طرح درس

فراگیری و کسب دانش لازم از مسائل ایمنی و بهداشتی فراورده های غذایی دریایی

عنوان بهداشت و صنایع غذایی۲ (گوشت)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری سه شنبه 12-10
مکان برگزاری دانشکدۀ دامپزشکی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

بهداشت و پرورش دام و طیور- اصول نگهداری مواد غذایی

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

طرح درس

نظری:

- تاریخچه و آمار تولید و مصرف گوشت و فراورده های گوشتی در ایران و جهان

- جایگاه گوشت و اهمیت آن در تغذیه انسان

- ساختمان و ترکیبات گوشت، افزودنی ها و مراحل تولید فرآورده های گوشتی

- تغییرات طبیعی و غیرطبیعی گوشت پس از کشتار

- انواع فراورده های گوشتی و تکنولوژی تهیه آنها

- میکروبیولوژی گوشت و مراحل آلودگی آن

- روشهای مختلف نگهداری و کنترل و فساد فرآورده های گوشتی

- عوامل بیماریزای قابل انتقال از گوشت و فراورده های آن و نحوه کنترل آن

عملی:

بازدید از کارخانجات فراورده های گوشتی

هدف از طرح درس

آشنایی با مراحل تولید فرآورده های گوشتی مختلف و ترکیبات مورد استفاده در آنها و همچنین انواع مشکلات موجود طی فرآیند تولید فرآورده

عنوان بهداشت و بازرسی گوشت
مقطع تحصیلی دكتری حرفه ای
زمان برگزاری یکشنبه 12-10 یکشنبه و دوشنبه 10-6
مکان برگزاری دانشکدۀ دامپزشکی
تعداد واحد ۳
پیش نیاز درس

آسیب شناسی اختصاصی

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- Colloins, Davis S., and Robert J . Huey. 2014. Graceys meat hygiene. John Wiley & Sons. USA.

2- Wilsons. William G. 2013. Wilsons practical meat inspection. John Wiley & S ons. USA.

3- Herenda, Dragon Carl, and P.G, Chambers. 1994. Manual on meat inspection for developing countries. No. 119. Food & Agriculture Org. France.

طرح درس

نظری:

- آشنایی با اهمیت بازرسی گوشت، مراحل کشتار، بازرسی قبل و پس از کشتار دامها

- آشنایی با علایم غیرطبیعی لاشه

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای ویروسی گاو، گوسفند و بز و نحوه قضاوت

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای باکتریایی گاو، گوسفند و بز و نحوه قضاوت

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای انگلی گاو، گوسفند و بز و نحوه قضاوت

- آشنایی با مراحل کشتار طیور و علایم قبل و پس از کشتار طیور و نحوه قضاوت

عملی:

به موازات دروس نظری در کشتارگاه صنعتی دام و طیور

هدف از طرح درس

آشنایی با روشهای بازرسی گوشت دام و طیور و نحوه قضاوت

عنوان کنترل بهداشتی گوشت و فرآورده ها
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری شنبه ها 16-14
مکان برگزاری دانشکدۀ دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- رکنی، نوردهر. علوم و صنایع گوشت. 2- رکنی، نوردهر. اصول بهداشت مواد غذایی: روشهای نگهداری مواد غذایی و اثرات بهداشتی آنها. آخرین انتشار.

2- Adams, M. R. and et al. 2000. microbiology of primary food commodities. In food microbiology pp. 16-121.

3- Collins. D. S. and et al. 2014. Graceys meat hygiene. . John wiley & sons.

4- Tarte, R. 2009. Ingredients in meat products. properties, functionality and applicatons. Springer science & Business media.

طرح درس

- اهمیت کوشت و فراورده های آن از دیدگاه تغذیه، ساختمان، ترکیبات، تغییرات، خواص تکنولوژیک و کیفیت خوراکی گوشت و عوامل موثر بر آن

- انواع فرآورده های گوشتی، کیفیت گوشت مورد استفاده، کیفیت مواد افزودنی و کمکی و مواد عمل آورنده در فراورده های گوشتی

- فرآورده های دودی و کنسروی و کیفیت آنها

- پرتودهی گوشت و اثرات آن بر کیفیت گوشت

- فلور میکروبی گوشت سرد، منجمد و در حرارت معمولی

- آلودگیهای باکتریایی و ویروسی و انگلی و قارچی و شیمیایی کلیه فرآورده های گوشتی

- مدیریت بهداشتی، آزمونهای پایش کیفی گوشت و فرآورده های آن و تشخیص تقلبات و مقررات مربوط به آنها

هدف از طرح درس

فراگیری و کسب دانش لازم از مسائل ایمنی و بهداشتی گوشت و فراورده های آن

عنوان استانداردها و قوانین مواد غذایی
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری چهارشنبه 16-14
مکان برگزاری دانشکده دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

منابع

1- Holland, D & Prope, H. 2004. EU food law and policy. Kluwer Law International BV.

2- International Association of Microbiological Societies. International committee on microbiological specification for foods & Thatcher. F, S. 1974. Microorganisms in food 2, sampi, for microbiological analysis, principales and specific applications. University of Toronto press.

3- Roday, S 1998. Food hygiene and sanitation. Tata Mcgraw-Hill Edition.

طرح درس

- کلیات و مفاهیم استاندارد و قانون

- معرفی ادارات و آژانس های نظارت کننده بر مواد غذایی و نقش آنها در بازرسی و اجرای قوانین مواد غذایی

- استانداردهای داوطلبانه و اجباری مواد غذایی

- استانداردهای ملی و بین المللی مواد غذایی

- استانداردها و قوانین مربوط به افزودنی های مواد غذایی

- استانداردها و قوانین مربوط به برچسب گذاری

- استانداردها و قوانین مربوط به باقی مانده های دارویی، سموم حشره کش و قارچی، فلزات سنگین مواد غذایی

- استانداردها و قوانین مربوط به صادرات و واردات مواد غذایی

- قوانین و شرایط صدور پروانه بهداشتی واحدهای تولیدی مواد غذایی

- فرمهای بازرسی، بازرسان و استفاده از چک لیستهای بهداشت و ایمنی مواد غذایی

- شناخت انواع تقلبات و نحوه کنترل آنها در مواد غذایی

هدف از طرح درس

آشنا ساختن دانشجویان با اصول استانداردها و قوانین ملی و بین المللی مواد غذایی و استفاده از آنها در بازرسی مواد غذایی

عنوان بهداشت و صنایع غذایی۳ (فرآورده های دریایی)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری شنبه 10-8
مکان برگزاری دانشکده دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ماهی شناسی- پرورش و بیماریهای آبزیان- اصول نگهداری مواد غذایی

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

طرح درس

نظری:

- مروری بر تاریخچه و آمار مربوط به شیلات ایران و جهان و اهمیت محصولات غذایی دریایی در تغذیه انسان

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات سرد و منجمد

- تکنولوژی و بهداشت تهیه کنسرو

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات خاویار

- تکنولوژی و بهداشت تهیه محصولات شور، دودی، خشک و تخمیری

- تکنولوژی و بهداشت تهیه روغن و ویتامین و آرد ماهی

- تکنولوژی و بهداشت تهیه میگو

- فساد میکروبی و شیمیایی محصولات دریایی و نحوه کنترل آنها

- انواع روشهای بسته بندی و روشهای مکمل نگهداری محصولات دریایی

- عوامل بیماری زای قابل انتقال از طریق فرآورده های دریایی و کنترل آنها

عملی:

بازدید از مراکز صنایع غذایی دریایی و شیلاتی

هدف از طرح درس

آشنایی با محصولات آبزیان و اهمیت غذایی آنها و مراحل تولید فرآورده های مختلف و همچنین انواع مشکلات موجود طی فرآیند تولید فراورده های غذایی دریایی

عنوان بهداشت و بازرسی گوشت۳ (طیور)
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری چهارشنبه 12-10
مکان برگزاری دانشکدۀ دامپزشکی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

بیماریهای طیور-ساختمان و تجهیزات کشتارگاههای دام و طیور

نحوه ارزیابی

سوالات شفاهی در جلسات کلاسی و آزمون پایان ترم

روش تدریس

حضوری

زمان بندی و نحوه ارائه درس

متناسب با کیفیت آموزشی و تعداد جلسات قید شده در تقویم آموزشی

طرح درس

آشنایی با مراحل کشتار و نکات بهداشتی و روشهای بازرسی گوشت طیور و نحوه قضاوت

هدف از طرح درس

نظری:

- بازرسی قبل از کشتار در مزرعه و کشتارگاه

- جمع آوری و حمل و نقل طیور به کشتارگاه و نکات بهداشتی آن

- مراحل کشتار، بازرسی پس از کشتار طیور

- آشنایی با علایم غیرطبیعی لاشه طیور و قضاوت

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای ویروسی طیور و نحوه قضاوت

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای باکتریایی طیور و نحوه قضاوت

- علایم قبل و پس از کشتار بیماریهای انگلی و قارچی طیور و نحوه قضاوت

- مسمومیت ها، باقی مانده های دارویی و شیمیایی طیور و نحوه قضاوت

- روشهای بسته بندی و سرد کردن و انجماد گوشت طیور

عملی:

بازدید از کشتارگاه صنعتی طیور