برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

پیش نیاز درس

اصول تغذیه دام

منابع

اصول تغذیه دام، ترجمه دکتر حسین جانمحمدی

راهنمای خوراکهای دام و طیور، تألیف دکتر وسلی ان. ایوینگ و ترجمه دکتر عبدالرضا کامیاب

طرح درس

بخش عملی (یک واحد):

جلسه اول: شناخت مواد خوراکی انرژی زا (مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی)

جلسه دوم: شناخت مواد خوراکی پروتئینی (مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی)

جلسه سوم: شناخت افزودنی‌های موجود در تغذیه دام و طیور (مواد ویتامینی و معدنی و سایر افزودنی‌ها)، (مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی)

جلسه چهارم: مواد خوراکی تخمیری (سیلو، سیلاژ و ارزیابی آن) (مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی)

جلسه پنجم: تهیه خوراک کاملا مخلوط (TMR) (مرکز آموزشی تحقیقاتی خلعت پوشان)

جلسه ششم: تست تقلب افزودن اوره

جلسه هفتم: تعیین مواد ضد تغذیه‌ای (بررسی کنجاله سویا)

جلسه هشتم: امتحان عملی

تعداد واحد ۱
روش تدریس

بصورت عملی

نحوه ارزیابی

آزمون نهایی عملی

پروژه‌های دانشجویی طول ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی، آزمایشگاه هضم و تغذیه پیشرفته دام - - -
پیش نیاز درس

اصول تغذیه دام

اصول اصلاح نژاد دام

منابع

اصول پرورش گوسفند و بز، دکتر خالداری

Nutrient Requirements of Beef Cattle: Eighth Revised Edition

 

طرح درس

بخش تئوری (یک واحد):

جلسه اول: مقدمه و اهمیت پرواربندی (ارائه آمارهای تولید و مصرف)

جلسه دوم: خصوصیات ظاهری گاوهای نژاد گوشتی

جلسه سوم: معرفی انواع نژادهای گاو و گوسفند گوشتی در ایران و جهان

جلسه چهارم: انواع سیستم‌های پرواربندی

جلسه پنجم: مزایای پرواربندی و شرایط موفقیت

جلسه ششم: انواع محرک‌های رشد خوراکی و روش های استفاده

جلسه هفتم: توضیح کاملا عملی پروار گوسفند (مرحله به مرحله و از زمان خرید تا زمان کشتار، بخش اول)

جلسه هشتم: توضیح کاملا عملی پروار گوسفند (مرحله به مرحله و از زمان خرید تا زمان کشتار، بخش دوم)

 

بخش عملی (یک واحد):

جلسه اول: اخته کردن بره نر پرواری

جلسه دوم: کاشت کپسول رشد

جلسه سوم: آشنایی با نرم افزار های جیره نویسی (NRC)

جلسه چهارم: آشنایی با نرم افزار های جیره نویسی (SRNS)

جلسه پنجم و ششم: بازدید

جلسه هفتم و هشتم: بازدید

تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

امتحان کتبی میان ترم و پایان ترم

پروژه دانشجویی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دانشکده کشاورزی - مرکز آموزشی تحقیقاتی خلعت پوشان - - -
منابع

Laboratory procedures in Animal Nutrition research

Methods in agricultureal analysis

طرح درس

بخش تئوری (دو واحد):

جلسه اول: روش های تعیین قابلیت هضم (مقدمه و معرفی روش‌های مورد استفاده)

جلسه دوم: روش های تعیین قابلیت هضم (استفاده از مارکر، انواع، مزایا و معایب)

جلسه سوم: روش های تعیین قابلیت هضم (تعیین قابلیت هضم گیاهان مرتعی، ارائه پروژه دانشجویی)

جلسه چهارم: تجزیه پذیری شکمبه‌ای (انواع روش‌های تعیین تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای)

جلسه پنجم: تجزیه پذیری شکمبه‌ای (روش کیسه‌های نایونی in situ، استاندارد سازی روش بخش اول)

جلسه ششم: تجزیه پذیری شکمبه‌ای (روش کیسه‌های نایونی in situ، استاندارد سازی روش بخش دوم)

جلسه هفتم: روش تولید گاز (اصول و کاربرد و نحوه اجرا، محدودیت‌ها و مزایا)

جلسه هشتم: روش تولید گاز (استاندارد سازی روش، نحوه استفادهاز داده‌های حاصل)

جلسه نهم: روش استفاده از داده‌های بدست آمده از روش های in situ و gas production در نرم افزار Naway)

جلسه دهم: روش کیسه های نایلونی متحرک (Mobile nylon bag)

جلسه یازدهم: روش‌های اندازه‌گیری پروتئین میکروبی (بخش اول: معرفی انواع روش های موجود و بررسی مزایا و معایب)

جلسه دوازدهم: روش‌های اندازه‌گیری پروتئین میکروبی (بخش دوم: روش استفاده از بازهای پورینی)

جلسه سیزدهم: روش‌های اندازه‌گیری پروتئین میکروبی (بخش سوم: استفاده از روابط و نرم افزارهای دخیل)

جلسه چهاردهم: تکنیک های نوین در ارزیابی کمی و کیفی مواد مغذی

جلسه پانزدهم: ارائه پروژه‌های دانشجویی

جلسه شانزدهم: ارائه پروژه‌های دانشجویی

 

بخش عملی (یک واحد):

جلسه اول: جلسه 8 ساعته انجام روش تولید گاز در آزمایشگاه

جلسه دوم: جلسه 8 ساعته بخش بندی پروتئین با روش CNCPS

جلسه سوم: جلسه 8 ساعته تعیین قابلیت هضم با استفاده مارکر خاکستر نامحلول در شوینده اسیدی

جلسه چهارم: جلسه 8 ساعته بررسی پارامترهای شکمبه‌ای (VFA، N-NH3 و pH)

تعداد واحد ۳
نحوه ارزیابی

امتحان کتبی پایان ترم

پروژه دانشجویی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دانشکده کشاورزی و مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی - - -
منابع

اصول پرورش آبزیان، شرکت چاپ و نشر کتاب های درسی ایران

Aquaculture principles and practices

طرح درس

جلسه اول: اصول انتخاب گونه‌های مناسب (صفات پر اهمیت در انتخاب والد)

جلسه دوم: اصول تولید مثل و تکثیر (آناتومی دستگاه تولید مثل آزاد ماهی)

جلسه سوم: اصول تولید مثل و تکثیر (ساختمان تخم ماهی)

جلسه چهارم: اصول تولید مثل و تکثیر (تخم سبز، تخم چشم زده، تخم سفید و روش های تعیین و جدا نمودن تخم های مرده)

جلسه پنجم: اصول تولید مثل و تکثیر (روش های شمارش تخم ماهی)

جلسه ششم: انواع روش ها و اکوباتورهای تکثیر و تخم گیری

جلسه هفتم: تعیین زمان خروج لارو ماهی از تخم (واحد حرارتی)

جلسه هشتم: امتحان میان‌ترم

جلسه نهم: آماده سازی استخر و شرایط حمل و نقل تخم ماهی

جلسه دهم: خوراک و خوراک دهی بچه ماهی و اصول تغذیه آن

جلسه یازدهم: آناتومی ساختمان آزاد ماهی‌ها

جلسه دوازدهم: پارمترهای کیفی آب استخر پرورش ماهی (بخش اول)

جلسه سیزدهم: پارمترهای کیفی آب استخر پرورش ماهی (بخش دوم)

جلسه چهاردهم: تأسیسات مزرعه پروش ماهی با تاکید بر ماهی قزل آلا

جلسه پانزدهم: هوادهی استخر پروش ماهی و انواع تجهیزات  آن

جلسه شانزدهم: رفع اشکال و ارائه مطالب دانشجویی

تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

امتحان کتبی میان ترم و پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دانشکده کشاورزی - - -
پیش نیاز درس

اصول تغذیه دام

اصوا اصلاح نژاد دام

منابع

پرورش گاو شیری - ترجمه دکتر قربانی - انتشارت دانشگاه صنعتی اصفهان

طرح درس

ارائه درس بصورت مشرک با همکار محترم دیگر می باشد.

 

بخش تئوری:

جلسه اول: مقدمه آناتومی و فیزیولوژی تولید شیر

جلسه دوم: روند تولید شیر

جلسه سوم: عوامل محیطی مؤثر بر تولید شیر

جلسه چهارم: عوامل مدیریتی و تغذیه ای مؤثر بر تولید شیر

جلسه پنجم: ساختمان و تاسیسات شیردوشی

جلسه ششم: اصول تغذیه و سامانه های خوراک دادن گاو شیری

جلسه هفتم: مدیریت و اصول اداره یک گله گاو شیری

 

واحد عملی:

جلسه اول: شیردوشی

جلسه دوم: حذف شاخ در گوساله و گاو بالغ

جلسه سوم: شماره گذاری (توضیح تکنیک های مختلف و انجام روش داغ سرد)

جلسه چهارم: بازدید

 

تعداد واحد ۳
روش تدریس

ارئه مطالب در کلاس درس، ارائه برخی از مقالات بروز و مؤثر، ارائه چارت های خلاصه نویسی شده از جزوات مختلف

نحوه ارزیابی

آزمون عملی و آزمون کتبی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دوشنبه 8 - 12 و 14-16 دانشکده کشاورزی / ایستگاه آموزشی تحقیقاتی خلعت پوشان - - -
منابع

کتاب روش‌های آزمایشگاهی ارزیابی خوراک دام و طیور، انتشارات جهاد دانشگاهی تهران

طرح درس

درس عملی:

جلسه اول: اندازه گیری چربی

جلسه دوم: اندازه گیری NDF و ADF

جلسه سوم: کیسه های نایلونی و اندازه گیری قابلیت هضم با روش مارکر (بخش اول)

جلسه چهارم: کیسه های نایلونی و اندازه گیری قابلیت هضم با روش مارکر (بخش دوم)

تعداد واحد ۱
روش تدریس

انجام آزمایشات در آزمایشگاه به همراه معرفی روش های جایگزین

نحوه ارزیابی

آزمون عملی و ارزشیابی مستمر

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دو شنبه 8- 12 مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی - - -
منابع

کتاب دامپروری عمومی

طرح درس

بخش علوم دامی:

 

جلسه اول: اهمیت دام و دامپروری

جلسه دوم: فیزیولوژی و آناتومی نشخوارکنندگان

جلسه سوم: فیزیولوژی و آناتومی طیور

جلسه چهارم: خوراک و بخش بندی انواع آن

جلسه پنجم: خوراک های انرژی زا و پروتئینی

جلسه ششم: خوراک های خشبی

جلسه هفتم: اصول کلی پرورش گاو و گوسفند

جلسه هشتم: اصول کلی پرورش طیور

 

تعداد واحد ۳
روش تدریس

این درس داری سه بخش می باشد: علوم باغبانی، علوم زارعی و علوم دامی

بخش علوم دامی توسط اینجانب تدریس می شود

نحوه ارزیابی

آزمون کتبی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
سه شنبه 16-18 دانشکده کشاورزی - گروه علوم و صنایع غذایی - - -
منابع

Salem, 2013. Nutritional Strategies of Animal Feed Additives

ankaj Kumar Singh, ‎Chandramoni, ‎Kaushalendra Kumar · 2015. Animal Feed Additives.

Muzquiz, 2004. Recent Advances of Research in Antinutritional Factors in Legume Seeds and Oilseeds.

طرح درس

جلسه اول: مقدمه و تعریفی بر مواد افزودنی خوراک و ضرورت استفاده

جلسه دوم: دسته بندی و توضیح انواع افزودنی های خوراک دام (مزایل، معایب و روش استفاده) بخش اول

جلسه سوم: دسته بندی و توضیح انواع افزودنی های خوراک دام (مزایل، معایب و روش استفاده) بخش دوم

جلسه چهارم: دسته بندی و توضیح انواع افزودنی های خوراک دام (مزایل، معایب و روش استفاده) بخش سوم

جلسه پنجم: افزودنی های سیلاژ

جلسه ششم: افزودنی های خوراک در دوره انتقال گاو شیری

جلسه هفتم: افزودنی های خوراک در دوره خشکی گاو شیری (بخش اول)

جلسه هشتم: افزودنی های خوراک در دوره انتقال گاو شیری (بخش دوم)

جلسه نهم: افزودنی های خوراک - آنزیم ها

جلسه دهم: افزودنی خوراک - آنتی بیوتیک

جلسه یازدهم: افزودنی خوراک - یونوفرها

جلسه دوازدهم: پروبیوتیک ها در تغذیه دام

جلسه سیزدهم: انواع بازذلرنده ها (آنتی تریپسین، لینامارین، گویسیپول، ساپونین، تانن و ...) و آثار مضر آن ها و روش  های کنترل - بخش اول

جلسه چهاردهم: انواع بازذلرنده ها (آنتی تریپسین، لینامارین، گویسیپول، ساپونین، تانن و ...) و آثار مضر آن ها و روش  های کنترل - بخش دوم

جلسه پانزده و شانزده: ارائه سمینار و پروژهای دانشجویی - جمعبندی موارد طرح شده در طول کلاس

تعداد واحد ۲
نحوه ارزیابی

آزمون کتبی

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دوشنبه 14-16 دانشکده کشاورزی - - -
منابع

Philip C. Garnsworthy, ‎Julian Wiseman · 2006. Recent Developments in Non-ruminant Nutrition.

Carol Z. Buckhout, ‎Barbara E. Lindberg · 2022. Manual of Equine Nutrition and Feeding Management.

طرح درس

این درس بصورت مشترک با همکار محترم دیگر ارائه می شود.

 

جلسه اول: ارزیابی اسکور بدنی اسب - تعیین احتیاجات اسب

جلسه دوم: خوراک های انرژی زا در اسب - تعیین احتیاجات انرژی و مراحل مختلف رشد و زندگی - بخش اول

جلسه سوم: خوراک های انرژی زا در اسب - تعیین احتیاجات انرژی و مراحل مختلف رشد و زندگی - بخش دوم

جلسه چهارم: خوراک های انرژی زا در اسب - تعیین احتیاجات پروتئین و مراحل مختلف رشد و زندگی - بخش اول

جلسه پنجم: خوراک های انرژی زا در اسب - تعیین احتیاجات پروتئین و مراحل مختلف رشد و زندگی - بخش دوم

جلسه شش: احتیاجات مواد معدنی اسب در مراحل مختلف رشد و زندگی

جلسه هفتم: احتیاجات ویتامینی اسب در مراحل مختلف رشد و زندگی

تعداد واحد ۲
روش تدریس

این درس بصورت مشترک با همکار محترم دیگر ارائه می شود.

نحوه ارزیابی

آزمون کتبی پایان ترم

اطلاعات کلاس

زمان برگزاری مکان برگزاری توضیحات فایل پیوست اول فایل پیوست دوم فایل پیوست سوم
دو شنبه 14-16 دانشکده کشاورزی - - -