نویسندگان | پری ناز چاوشی - قادر دشتی- جبرئیل واحدی |
---|---|
نشریه | مکانیزاسیون کشاورزی |
شماره صفحات | ۳۳-۴۳ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۱۸-۶-۲۰۲۳ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
چکیده مقاله
مصرف انرژی به صورت های مستقیم و غیرمستقیم در بخش کشاورزی جهت رفع نیازهای غذایی جمعیت در حال رشد افزایش یافته است. با عنایت به کمیابی منابع تولید منجمله انرژی مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری کارایی فنی مزارع گندم دیم و عوامل مؤثر بر آن صورت گرفته است. برای این منظور داده های لازم از 217 کشاورز گندمکار شهرستان اهر جمعآوری گردید و مقادیر نهاده ها و ستاده (گندم) به هم ارز انرژی تبدیل شدند. جهت نیل به هدف تحقیق از رهیافت تحلیل مرزی تصادفی یعنی برآورد تابع تولید ترانسلوگ و نیز تابع عدم کارایی بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که انرژی عوامل تولید نیروی کار، سموم و ماشین ها تأثیر معنی داری بر انرژی خروجی محصول گندم دارند. ضمن اینکه عواملی نظیر فاصله مزارع تا روستا، شیب اراضی، تعداد قطعات گندم دیم و سطح زیرکشت گندم بر عدم کارایی بهره گیری کارا از انرژی اثرگذار میباشند. میانگین کارایی انرژی تولید کنندگان گندم 51 درصد برآورد گردید. بدین ترتیب درصورت بهره گیری کارا از انرژی نهاده ها و مدیریت اصولی فرایند تولید میتوان سطح انرژی محصول خروجی را 49 درصد افزایش داد. از اینرو نظر به وجود بستر مناسب برای بهبود کارایی با افزایش آگاهی های تولیدکنندگان، برگزاری کلاسهای آموزشی ترویجی و بهره گیری از فناوریهای نوین توصیه میگردد.