نویسندگان | قادر دشتی - زهرا کاوخانی - جواد حسین زاد - فاطمه ثانی |
---|---|
نشریه | پژوهش های علوم دامی |
شماره صفحات | ۱۲۵-۱۴۰ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۱۸-۳-۲۰۲۴ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
چکیده مقاله
ٰ
زمینه مطالعاتی: رشد فزاینده جمعیت و افزایش تقاضا برای فراورده های کشاورزی منجمله محصولات پروتئینی نظیر گوشت مرغ از طرفی و محدودیت منابع تولید، ارتقاء بهره وری عوامل تولید را به صورت یک ضرورت درآورده است. هدف: از آنجایی که تغییر تکنولوژی یکی از مولفه های اساسی تغییر بهره وری محسوب میشود، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روند و ماهیت تغییر تکنولوژی در صنعت طیور گوشتی ایران صورت گرفت. روش کار: بدین منظور داده های مورد نیاز مربوط به 27 استان در طی دوره زمانی 98-1375 از نتایج سرشماری واحدهای مرغداری گوشتی جمع آوری گردید. از همین رو تابع هزینه ترانسلوگ به همراه سیستم معادلات سهم هزینه با استفاده از داده های پانلی به روش (SURE) برآورد گردید. نتایج: یافته ها نشان داد که به طور متوسط مقدار تغییر تکنولوژی خنثی و غیرخنثی به ترتیب معادل 94/0 و 39/0- و تغییر تکنولوژی ناشی از مقیاس برابر 25/2- بدست آمد. همچنین نرخ تغییر تکنولوژی در واحدهای مرغداری کشور 71/1- درصد است، یعنی تغییر تکنولوژی در طول زمان باعث کاهش هزینه تولید محصول گوشت مرغ گردیده است. از آنجایی که کشش هزینه کوچکتر از یک (معادل 37/0) بدست آمد، بنابراین تولید محصول با پدیده بازده صعودی نسبت به مقیاس و لذا صرفه اقتصادی روبرو میباشد. نتیجهگیری نهایی: بنابر نتایج این تحقیق تغییر تکنولوژی در جهت استفاده بیشتر از دان طیور بوده است؛ ضمن اینکه تغییر تکنولوژی در صنعت مرغداری گوشتی ایران، انرژی اندوز میباشد. بهره مندی صنعت طیور از نمادهای نوین تکنولوژی و اتخاذ تدابیر برای افزایش مقیاس تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان های مختلف کشور پیشنهاد می شود.