روند و وضعیت تغییر تکنولوژی در صنعت طیور گوشتی ایران

نویسندگانقادر دشتی - زهرا کاوخانی - جواد حسین زاد - فاطمه ثانی
نشریهپژوهش های علوم دامی
شماره صفحات۱۲۵-۱۴۰
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۸-۳-۲۰۲۴
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

ٰ

زمینه مطالعاتی: رشد فزاینده جمعیت و افزایش تقاضا برای فراورده­ های کشاورزی منجمله محصولات پروتئینی نظیر گوشت مرغ از طرفی و محدودیت منابع تولید، ارتقاء بهره ‏وری عوامل تولید را به صورت یک ضرورت درآورده است. هدف: از آنجایی که تغییر تکنولوژی یکی از مولفه­ های اساسی تغییر بهره ‏وری محسوب می­شود، مطالعه‏ حاضر با هدف ارزیابی روند و ماهیت تغییر تکنولوژی در صنعت طیور گوشتی ایران صورت گرفت. روش ­کار: بدین منظور داده ‏های مورد نیاز مربوط به 27 استان در طی دوره‏ زمانی 98-1375 از نتایج سرشماری واحدهای مرغداری گوشتی جمع‏ آوری گردید. از همین ­رو تابع هزینه ترانسلوگ به همراه سیستم معادلات سهم هزینه با استفاده از داده ‏های پانلی به روش (SURE) برآورد گردید. نتایج: یافته­ ها نشان داد که به طور متوسط مقدار تغییر تکنولوژی خنثی و غیرخنثی به ترتیب معادل 94/0 و 39/0- و تغییر تکنولوژی ناشی از مقیاس برابر 25/2- بدست آمد. همچنین نرخ تغییر تکنولوژی در واحدهای مرغداری کشور 71/1- درصد است، یعنی تغییر تکنولوژی در طول زمان باعث کاهش هزینه تولید محصول گوشت مرغ گردیده است. از آنجایی که کشش هزینه کوچک‏تر از یک (معادل 37/0) بدست آمد، بنابراین تولید محصول با پدیده بازده صعودی نسبت به مقیاس و لذا صرفه اقتصادی روبرو می­باشد. نتیجه­گیری نهایی: بنابر نتایج این تحقیق تغییر تکنولوژی در جهت استفاده بیشتر از دان طیور بوده است؛ ضمن اینکه تغییر تکنولوژی در صنعت مرغداری گوشتی ایران، انرژی­ اندوز می‏باشد. بهره ­­مندی صنعت طیور از نمادهای نوین تکنولوژی و اتخاذ تدابیر برای افزایش مقیاس تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان­ های مختلف کشور پیشنهاد می ‏شود.