برنامه درسی

لیست برنامه های درسی

عنوان گوارش و سوخت وساز در دام
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد
زمان برگزاری چهارشنبه 18-16
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

ندارد

نحوه ارزیابی

آزمون پایان ترم

ارایه های کلاسی در زمینه های اصلی

آزمون میان ترم

مشارکت در مباحث کلاسی

روش تدریس

سخنرانی، طرح موضوع، بحث با دانشجویان در زمینه های مربوطه

زمان بندی و نحوه ارائه درس

شماره جلسه

    کلیات

1

اهمیت و تقسیم بندی کربوهیدراتها، کربوهیدراتهای ساختمانی، ساختار سلولز و همی سلولز، لیگنین و ساختار آن، نحوه تاثیر لیگنین برهضم فیبر

2

فرایند های حذف یا کاهش اثرات لیگنین، سایر عوامل موثر بر هضم فیبر، هضم میکروبی فیبر، مکانیسم های چهار مرحله ای اتصال باکتریها به سلولز، هضم آن و تکثیر توده باکتریایی

3

ساختار سلولوزوم و پیلی و مکانیسم عملکرد آنها، ساختار نشاسته، مکانیسم هضم آن در شکمبه و بخشهای پایینتر دستگاه گوارش، روشهای مختلف فراوری غلات و تاثیر آن بر هضم نشاسته

4

سایر عوامل موثر بر هضم نشاسته در شکمبه و بخشهای پایینتر دستگاه گوارش، تخمیر کربوهیدراتها و تولید اسیدهای چرب فرار، مسیرهای متابولیکی تولید استات، پروپیونات و بوتیرات در شکمبه

5

عوامل کنترل کننده تخمیر شکمبه ای، مواد حدواسط تخمیر و اهمیت آنها در فرایند تامین انرژی، راههای کاهش تولید متان در شکمبه

6

مشکلات ناشی از تخمیر کربوهیدراتها در شکمبه، اسیدوز تحت حاد شکمبه ای، اسیدوز متابولیک، نفخ و انواع آن، راههای پیشگیری از یروز اسیدوز و نفخ، فیبر موثر

7

هضم و متابولیسم پروتئین، تاریخچه سیستم های ارزشیابی پروتئین در نشخوار کنندگان، ارایه مدلی برای سیستم پروتئین قابل متابولیسم

8

پروتئین مورد نیاز نشخوارکنندگان و بخش بندی آن: پروتئین میکروبی، پروتئین عبوری، پروتئین اندوژنوس، پروتئین حقیقی و نیتروژن غیر پروتئینی (NPN)

9

عوامل موثر بر افزایش جمعیت میکروبی شکمبه: سطح مصرف خوراک، سطح انرژی جیره و pH شکمبه، ضرورت وجود گوگرد و عواملی نظیر اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه شاخه دار، همزمانی هضم منابع کربوهیدراته و نیتروژندارو معرفی خوراکهای مزدوج از این منظر

10

اهمیت پروتئین میکروبی و کیفیت آن در مقایسه با منابع پروتئینی مورد استفاده در تغذیه دام، مقایسه مورد استفاده قرار گرفتن منابع پروتئین و نیتروژن در نشخوارکنندگان و تک معده ای ها

11

اهمیت بازچرخ (recycling) نیتروژن در نشخوارکنندگان، بخش بندی پروتئین بر اساس روش کرنل و CPM، روشهای فراوری منابع پروتئینی برای افزایش عبور از شکمبه: روشهای حرارتی، شیمیایی و ترکیبی، واکنش مایلارد و آسیب پروتئین

12

تغذیه منابع NPN، مسمومیت آمونیاکی و راهکارهای پیشگیری ازآن، مکانیسم های جذب اسیدهای آمینه و پپتیدها از دستگاه گوارش

13

هضم و متابولیسم چربیها: هیدرولیز چربی ها در شکمبه، تفاوت متابولیسم تری گلیسریدهای دانه های روغنی با گلایکولیپید های گیاهان علوفه ای، تاثیر میکرو ارگانیسم های شکمبه بر چربی و اسیدهای چرب

14

بیو هیدروژناسیون اسیدهای چرب غیر اشباع در شکمبه، تولید اسیدهای چرب ترانس، ویژگیهای اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) از نظر تاثیر بر سلامت مصرف کننده و تاثیر بر عملکرد دام

15

تئوریهای کاهش چربی شیر (MFD) روشهای تغییر ترکیبات اسیدهای چرب شیر یا گوشت هضم و متابولیسم چربی در بعد از شکمبه

16

تفاوتهای موجود بین تک معده ای ها و نشخوار کنندگان از نظر هضم و جذب چربی در روده خصوصیات مکملهای چربی مورد استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان

منابع

کتابهای:

تغذیه دام - مکدونالد

تغذیه دام - دی دسی چرچ

مجلات تخصصی Journal of dairy Science

Animal Feed Science and Technology

طرح درس

شماره جلسه

    کلیات

1

اهمیت و تقسیم بندی کربوهیدراتها، کربوهیدراتهای ساختمانی، ساختار سلولز و همی سلولز، لیگنین و ساختار آن، نحوه تاثیر لیگنین برهضم فیبر

2

فرایند های حذف یا کاهش اثرات لیگنین، سایر عوامل موثر بر هضم فیبر، هضم میکروبی فیبر، مکانیسم های چهار مرحله ای اتصال باکتریها به سلولز، هضم آن و تکثیر توده باکتریایی

3

ساختار سلولوزوم و پیلی و مکانیسم عملکرد آنها، ساختار نشاسته، مکانیسم هضم آن در شکمبه و بخشهای پایینتر دستگاه گوارش، روشهای مختلف فراوری غلات و تاثیر آن بر هضم نشاسته

4

سایر عوامل موثر بر هضم نشاسته در شکمبه و بخشهای پایینتر دستگاه گوارش، تخمیر کربوهیدراتها و تولید اسیدهای چرب فرار، مسیرهای متابولیکی تولید استات، پروپیونات و بوتیرات در شکمبه

5

عوامل کنترل کننده تخمیر شکمبه ای، مواد حدواسط تخمیر و اهمیت آنها در فرایند تامین انرژی، راههای کاهش تولید متان در شکمبه

6

مشکلات ناشی از تخمیر کربوهیدراتها در شکمبه، اسیدوز تحت حاد شکمبه ای، اسیدوز متابولیک، نفخ و انواع آن، راههای پیشگیری از یروز اسیدوز و نفخ، فیبر موثر

7

هضم و متابولیسم پروتئین، تاریخچه سیستم های ارزشیابی پروتئین در نشخوار کنندگان، ارایه مدلی برای سیستم پروتئین قابل متابولیسم

8

پروتئین مورد نیاز نشخوارکنندگان و بخش بندی آن: پروتئین میکروبی، پروتئین عبوری، پروتئین اندوژنوس، پروتئین حقیقی و نیتروژن غیر پروتئینی (NPN)

9

عوامل موثر بر افزایش جمعیت میکروبی شکمبه: سطح مصرف خوراک، سطح انرژی جیره و pH شکمبه، ضرورت وجود گوگرد و عواملی نظیر اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه شاخه دار، همزمانی هضم منابع کربوهیدراته و نیتروژندارو معرفی خوراکهای مزدوج از این منظر

10

اهمیت پروتئین میکروبی و کیفیت آن در مقایسه با منابع پروتئینی مورد استفاده در تغذیه دام، مقایسه مورد استفاده قرار گرفتن منابع پروتئین و نیتروژن در نشخوارکنندگان و تک معده ای ها

11

اهمیت بازچرخ (recycling) نیتروژن در نشخوارکنندگان، بخش بندی پروتئین بر اساس روش کرنل و CPM، روشهای فراوری منابع پروتئینی برای افزایش عبور از شکمبه: روشهای حرارتی، شیمیایی و ترکیبی، واکنش مایلارد و آسیب پروتئین

12

تغذیه منابع NPN، مسمومیت آمونیاکی و راهکارهای پیشگیری ازآن، مکانیسم های جذب اسیدهای آمینه و پپتیدها از دستگاه گوارش

13

هضم و متابولیسم چربیها: هیدرولیز چربی ها در شکمبه، تفاوت متابولیسم تری گلیسریدهای دانه های روغنی با گلایکولیپید های گیاهان علوفه ای، تاثیر میکرو ارگانیسم های شکمبه بر چربی و اسیدهای چرب

14

بیو هیدروژناسیون اسیدهای چرب غیر اشباع در شکمبه، تولید اسیدهای چرب ترانس، ویژگیهای اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) از نظر تاثیر بر سلامت مصرف کننده و تاثیر بر عملکرد دام

15

تئوریهای کاهش چربی شیر (MFD) روشهای تغییر ترکیبات اسیدهای چرب شیر یا گوشت هضم و متابولیسم چربی در بعد از شکمبه

16

تفاوتهای موجود بین تک معده ای ها و نشخوار کنندگان از نظر هضم و جذب چربی در روده خصوصیات مکملهای چربی مورد استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان

عنوان تغذیه گاو شیری
مقطع تحصیلی کارشناسی
زمان برگزاری دوشنبه 6-4 و شنبه 18-14
مکان برگزاری دانشکده کشاورزی
تعداد واحد ۲
پیش نیاز درس

پرورش گاو شیری

نحوه ارزیابی

آزمون پایان ترم

مشارکت دانشجویان در فعالیتهای کلاسهای تئوری و عملی

ارایه های کلاسی و تکالیف

زمان بندی و نحوه ارائه درس
شماره جلسه کلیات
1 مقدمه ای بر تعاریف احتیاجات گاوشیری، جداول استاندارد غذایی (NRC) و اهمیت و نقش تغذیه در گاوهای شیری
2 بحث در خصوص انواع روشهای تغذیه گاو شیری: جیره های کامل مخلوط (TMR)، جیره های تاحدودی مخلوط (PMR) و بصورت جیره های از هم جدا (Traditional)
3 فاز بندی چرخه تولید گاو شیری، اهمیت و اهداف فاز بندی و تغذیه فازی حیوانات، تعریف و اهمیت Lead Factor
4 تغذیه گاو در دو دوره خشکی far off و Close up بیان اهمیت هر کدام از دوره ها، طول هر دوره، مواد خوراکی و برنامه تغذیه ای برای هر دوره، مفهوم دوره خشکی کوتاه مدت (Short Dry Period Concept) و اهمیت آن 
5 دوره انتقال (Transition Period) در گاو شیری، محدوده و اهمیت آن بعنوان مهمترین دوره تولید گاوهای شیری، برنامه تغذیه ای ویژه برای پیشگیری از بروز ناهنجاریهای متابولیک
6 تغذیه گاوهای تازه زا و اوایل دوره شیردهی (Fresh Cow and Early Lactation) اهمیت این دوره، اهمیت اوج تولید شیر (Peak of Milk Yield) و روشهای به حداکثر رساندن آن
7  تغذیه گاوها در دوره میانی و پیک تغذیه (Mid Lactation)، همزمانی منابع نیتروژن و کربوهیدرات (Synchronization of Carbohygrate and N sources)، مدیریت حیوانات در این دوره، چگونگی کاهش هزینه های خوراک
8 تغذیه گاوهای شیری در گامه های میانی و پایانی دوره شیردهی، راهکارهای بهبود تداو شیردهی، استفاده از مواد خوراکی ویژه و مکملهای خاص برای بهبود تولید شیر، نحوه خشک کردن گاو

واحد عملی درس

شماره جلسه کلیات
1 مدیریت تغذیه گوساله و تلیسه، پایش و بررسی رشد
2 تعیین امتیاز بدنی(Body Condition Scoring)، اهمیت آن، امتیاز بدنی در دوره های مختلف فیزیولوژیکی
3 تغذیه در گامه های مختلف شیردهی (مدیریت تغذیه بر اساس گروه بندی گاوها) بررسی زمانهای تغذیه دفعات تغذیه تغذیه در دوره انتقالی
4 ارزیابی سلامت گله و جیره بر اساس تغذیه (ارزیابی مدفوع، ادرار و MUN )
5 روش های تغذیه خوراک (جیره های کاملا مخلوط و جیره های جدا از هم) مزایا، معایب و ارزیابی، تاثیر افزودن آب بر ترکیب جیره های کاملا مخلوط (مقایسه سطوح 50 % و 65% ماده خشک و 65% رطوبت از نظر ظاهری و توزیع اندازه ذرات)، محاسبه مقدار آب مورد نیاز، تاثیر اندازه قطعات علوفه بر ترکیب جیره های کاملا مخلوط (مقایسه سطوح مختلف خرد نمودن علوفه)، تاثیر اجزای جیره (سیلاژ)، محاسبه سرعت خوردن در کل گروه و مقایسه سرعت خوردن با گاوهایی که محدودیت دسترسی به آخور دارند در هفته آینده (بحث رقابت در جایگاه تغذیه)، محاسبه pe factor  در روشهای فوق
6

رفتارهای تغذیه ای، سرعت خوردن، مصرف انتخابی، رقابت در جایگاه تغذیه، تاثیر رقابت بر سورتینگ روشهای محاسبه و ارزیابی، بیان اهمیت، تاثیر افزودن آب و ملاس بر سورتینگ

Feed bunk management, feed bunk space for different groups, water bunk space
7  تمرین جیره نویسی با نرم افزار NRC 2001 برای دوره های مختلف و با استفاده از منابع مختلف
8 بازدید از واحدهای گاوداری مدرن

 

منابع

تغذیه کاربردی گاو شیری، تالیف مایک هاتجنز، ترجمه دکتر مسلم باشتینی

مدیریت گله های بزرگ گاو شیری، تالیف دیوید کی، ترجمه دکتر حمیدرضا میرزایی الموتی

مطالب ارایه شده در کلاس

هدف از طرح درس

هدف از این درس ایجاد توانایی در دانشجوی کارشناسی برای فرمولاسیون و تهیه جیره های کاربردی و قابل استفاده در مزرعه گاو شیری است