بررسی امکان استفاده از آبخوان سازند سخت گویجه بل برای تامین آب شرب شهر اهر

نویسندگانعبدالرضا واعظی- فاطمه صفری
نشریهمهندسی و مدیریت آبخیز
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۴۰۳-۱۰-۲۷
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

واحد مطالعاتی گویجه‌بل در 10 کیلومتری جنوب غرب شهرستان اهر واقع شده است و بخشی از حوزه آبخیز رودخانه اهرچای می‌باشد که پس از پیوستن به رودخانه قره‌سو به رودخانه ارس ملحق می‌شود. کلیه آبخوان‌های محلی موجود در حوزه گویجه‌بل از نوع آبخوان آزاد است که در آبرفت‌های جوان، مخروط افکنه‌های آبرفتی و آبرفت‌های رودخانه‌ای تشکیل شده‌اند. دو نوع سفره آب زیرزمینی در این منطقه وجود دارد، سفره‌های آبرفتی و سفره‌های سازند سخت. نوع دوم آبخوان‌های موجود در منطقه از نوع آبخوان سازند سخت است که در واحدهای لیتولوژیک غیرآبرفتی که دارای تخلخل ثانویه می‌باشند، تشکیل شده‌اند. اکثر چشمه‌های موجود در حوزه گویجه‌بل از سازندهای سخت خارج می‌شوند که تمرکز این چشمه‌ها در مرکز و شمال حوزه حاکی از توسعه آبخوان سازند سخت در این واحدها است. محدودیت منابع آبرفتی و برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی از طریق چاه‌ها منجر به کاهش شدید منابع آبرفتی شده است و مدیریت عرضه آب را به سمت منابع آب سازند سخت معطوف کرده است. حدود 65% حوزه به دلیل برونزدگی وسیع سازندهای آذرین، دگرگونی و رسوبی و میزان بارش مناسبی که دریافت می‌کند (حدود 2/342 میلی‌متر در سال)، می-تواند پتانسیل ذخیره و انتقال منابع آب سازند سخت را داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی کمی و کیفی آب‌های زیرزمینی حوزه گویجه‌بل و روش‌های مدیریت منابع آب انجام شده است. به منظور تعیین پتانسیل منابع آب زیرزمینی حوزه گویجه‌بل، لایه‌های اطلاعاتی شامل لیتولوژی، تراکم خطواره‌ها، اختلاف ارتفاع، شاخص رطوبت، شیب، تراکم آبراهه، جهت شیب و شاخص پوشش گیاهی تهیه و با استفاده از روش AHP، weighted overlay و OWA نقشه پهنه‌بندی و میزان هم‌پوشانی معیارهای در نظر گرفته شده، مشخص گردید. بر اساس نقشه پهنه‌بندی، بخش جنوب غربی حوزه پتانسیل بالایی برای منابع آب زیرزمینی دارد. بررسی ارتباط بین تعداد چشمه‌ها و چاه‌ها و مناطق با پتانسیل منابع آبی مختلف و انطباق حدود 50 درصدی چشمه‌ها نشان داد که نقشه پتانسیل‌یابی با روش OWA بیشترین انطباق را با موقعیت چشمه‌ها دارد. همچنین کیفیت منابع آب زیرزمینی منطقه نیز مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل بیانگر افزایش شوری از ارتفاعات به سمت مرکز و خروجی حوزه بوده و میزان EC از 310 تا 1444 میکروزیمنس بر سانتیمتر متغیر می‌باشد. بخش عمده‌ای از آب‌های زیرزمینی محدوده کیفیت خوبی برای آشامیدن دارند که این وضعیت نتیجه عدم وجود سازندهای آلاینده مانند واحدهای نمکی، رسی و مارنی در منطقه است.