بررسی کیفی منابع آب زیرزمینی دشت کهریز جهت مصارف مختلف و دلایل شوری آن

نویسندگانیوسف محبی- اصغر اصغری مقدم- عبدالرضا واعظی هیر
همایشاولین همایش زمین شیمی کاربردی ایران
تاریخ برگزاری همایش۱۳۹۲-۰۶-۰۶
نوع ارائهپوستر
سطح همایشملی

چکیده مقاله

به منظور شناخت منابع شوری آب زیرزمینی دشت کهریز از منابع آب زیرزمینی (چاه، چشمه و قنات) در شهریور ماه سال 1391نمونه برداری شد. یون کلر به عنوان شاخص شوری در آب های زیرزمینی، با پارامتر هدایت الکتریکی و عناصر Na،Mg ،Ca و K همبستگی بالا دارد که نشان دهنده نقش مؤثر آن در تغییرات کیفی آب زیر زمینی دشت است. برای نمونه های آب زیرزمینی شاخص های اشباع محاسبه شد که نشان می دهد ، کانی های ژیپس و هالیت نسبت به آب زیرزمینی کل منطقه غیر اشباع هستند. در این تحقیق جنس لایه های زمین شناسی و عوامل موثر دیگر مورد مطالعه قرار گرفت که با توجه به بررسی های انجام شده بیشترین عامل تاثیر گذار بر کیفیت و شوری آب منطقه نفوذ آب دریاچه ارومیه می باشد. برای تمامی نمونه ها نمودار پایپر، شولر، ویلکوس رسم گردیده و ضریب لانژلیه محاسبه شد. تیپ غالب آب زیرزمینی بیکربنات کلسیم و کلرید سدیم بوده و از نظر شرب عمدتاً در رده قابل قبول تا خوب می باشند، همچنین از نظر مصارف کشاورزی در رده خوب تا نامناسب بوده و برای صنعت بیشتر حالت خورندگی دارند.