بررسی زمین شناسی مهندسی و خطر روانگرایی خاک شرق میاندوآب

نام نویسنده (دانشجو):
محل دفاع: گروه علوم زمین
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
سمت استاد در پایان‌نامه: استاد راهنما

چکیده:

شهر میاندوآب در شمال غربی ایران و در مجاورت زرینه رود قرار دارد. منطقه میاندوآب در زمینی با شیب کم واقع شده و با خاک­های آبرفتی پوشیده شده است. با توجه به این که شهر میاندوآب به سمت شرق در حال توسعه بوده و در این قسمت پروژه­های مهم صنعتی و تولیدی احداث شده است، لذا شرایط زمین شناسی مهندسی و ژئوتکنیکی شرق شهر بررسی شده و خطر روانگرایی خاک مطالعه گردیده است. در این محدوده از سطح زمین تا عمق حدود 8 متری از خاک­های ریزدانه و در ادامه از تناوب خاک­های ریزدانه و درشت دانه (شن و ماسه) تشکیل شده است. برخی لایه­های ماسه­ای موجود سست بوده و مستعد روانگرایی هستند. عمق آب زیرزمینی در این محدوده شهر بین 5 تا 15 متر متغیر بوده و با توجه به بالا بودن خطر زلزله، خطر وقوع روانگرایی خاک در برخی قسمت­های شهر جدی است.

در شرق میاندوآب سایت بیمارستان 350 تختخوابی در حال مطالعه و احداث بوده و برای این منظور 16 گمانه حفاری شده است. بر اساس حفاری گمانه­ها، لایه­های زمین تا عمق 6 تا 8 متری ریزدانه بوده و سپس لایه­های شنی و ماسه­های تا عمق 18 متری قرار دارد که با توجه به اعداد نسبتاً پایین SPT خطر روانگرایی در طی زلزله­های قوی وجود دارد. علاوه بر این پروژه، گزارش مطالعات ژئوتکنیکی چند پروژه دیگر در شرق این شهر نیز مطالعه شده است.  

لایه­ های خاک ریزدانه با طبقه بندی CL  در گمانه­ ها در عمق­های بین 2 تا 10 متری و لایه­ های ماسه­ای با طبقه بندی SM از 2 متری تا عمق­های بیش از 20 متری مشاهده شده است. به صورت کلی اصلی ­ترین گروه­های خاک منطقه CL و SM می ­باشند و این دو نوع به صورت متناوب تا عمق حدود 10 متری قابل مشاهده بوده و پس از آن غالباً صورت خاک­های درشت دانه دیده می­ شوند. در ادامه در عمق­های بالای 30 متری لایه ­های سنگی از جنس مارن و سیلتستون شناسایی شده ­است. مطابق نقشه همتراز آب زیرزمینی که بر اساس اطلاعات گمانه­های گردآوری شده ترسیم گردیده است، جهت جریان آبهای زیرزمینی منطقه شرق میاندوآب از جنوب به سمت شمال غرب است.

در این تحقیق ابتدا زمین شناسی مهندسی و لرزه خیزی شرق میاندوآب بررسی شده و سپس با جمع آوری اطلاعات ژئوتکنیکی و لاگ گمانه­ها، پتانسیل روانگرایی خاک با روش­های مختلف بررسی گردیده است. برای این منظور از محاسبات دستی و نرم افزاری استفاده شده است. بر اساس آئین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله (استاندارد 2800) منطقه میاندوآب در پهنه با خطر نسبی متوسط واقع شده و شتاب مبنای طرحg  25/0 می ­باشد. بر اساس اطلاعات ژئوتکنیکی برای 15 نقطه در شرق میاندوآب پروفیل ژئوتکنیکی تهیه شده و تحلیل روانگرایی با رو­ش­های مختلف مانند Iwasaki و Idriss and Boulanger بر روی این پروفیلها انجام شده و نقشه­ های پهنه بندی خطر روانگرایی با GIS تهیه شده است. بر اساس روش Iwasaki بخش­های مرکزی در شرق میاندوآب دارای خطر روانگرایی (PL) نزدیک به 5 است که نشانگر خطر روانگرایی متوسط است. در بخش­های شمالی و جنوبی شرق میاندوآب به دلیل وجود خاک مناسب از نظر مقاومت و بالا بودن سطح آب زیرزمینی، احتمال روانگرایی پایین است. البته در زلزله ­های قوی و شتاب­های بالا به عنوان مثال شتاب g30/0 احتمال وقوع روانگرایی وجود دارد. به طور کلی با شتاب زلزله g25/0 در نقاط مرکزی محدوه مورد مطالعه، خاک قابلیت روانگرایی قرار دارد و در زلزله­ ها­ی با بزرگی بیش از 7 با خطر روانگرایی قابل توجهی مواجه هستیم.


ندارد


کلید واژه ها: روانگرایی میاندوآب

فایل پایان‌نامه


لینک دانلود فایل