مطالعات زمین شناسی مهندسی مرکز دفن بهداشتی زباله تبریز با تاکید بر آب بندی کف

نام نویسنده (دانشجو):
محل دفاع: گروه علوم زمین
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
سمت استاد در پایان‌نامه: استاد راهنما

چکیده:

دفن بهداشتی زباله ­های جامد شهری؛ بهداشتی­ترین، عملی­ترین و اقتصادی­ترین روش دفع زباله می­ باشد. یکی از مشکلات عمده مرتبط با سایت­های دفن زباله جامد شهری، آلودگی آب­های زیرزمینی ناشی از نفوذ شیرابه است. در سال­های اخیر، نگرانی‌های مربوط به آلودگی آب‌های زیرزمینی، باعث شروع تلاش­های متعددی برای جلوگیری این آلودگی­ها، برآورد حجم شیرابه ناشی از دفن زباله و تصفیه آن، تعیین و استفاده از سیستم آب بندی مناسب محل دفن، شده است.

اولین گام برای ساخت یک محل دفن بهداشتی زباله، مکان­یابی صحیح است که استفاده از مطالعات ژئوتکنیک (بررسی زمین‌شناسی، هیدروژئولوژیکی، تکتونیک و تجزیه و تحلیل نتایج آزمایشات شیمیایی نمونه‌های خاک و آب)،  عامل اصلی موفقیت این پروژه ­ها محسوب می­شود. تعیین سیستم آب بندی در این پروژه­ها، باید با بررسیهای زمین ­شناسی و نتایج گمانه ­زنی، نمونه­برداری، آزمایش­های صحرایی و آزمایشگاهی صورت گیرد. به ­طوری­ که تعیین شرایط زمین شناسی محل دفن زباله، شناسایی شیرابه و مسیرهای نشت احتمالی،  ارزیابی میزان نشت شیرابه، ارائه اقدامات ممانعت از نفوذ شیرابه و تصفیه، یک رویکرد ضروری در محل دفن بهداشتی زباله بوده که با اقدامات متقابل مهندسی بر اساس مشکلات موجود، موفقیت این پروژه­ها را تا حد زیادی تضمین می­ کند.

در این تحقیق زمین­ شناسی مهندسی مرکز دفن بهداشتی منطقه تبریز و آب­بندی کف آن بررسی شده است. مدفن مورد مطالعه در 13 کیلومتری شمال غربی تبریز در منطقه آناخاتون در حال ساخت است. این مدفن شامل 5 سلول مجزا به مساحت حدود 25 هکتار می ­باشد. سلول شماره 1 حدود 9 سال پیش ساخته شده و بخشی از آن با پسماند پر شده است. به دلیل مشکلات ایجاد شده، بهره­ برداری از این سلول هم ­اکنون متوقف است.

در این تحقیق ابتدا خصوصیات زمین ­شناسی و زمین ­شناسی مهندسی محدوده مدفن مانند توپوگرافی، حوضه آبریز، لایه­ بندی، جنس و ضخامت لایه ­ها، مقدار شیب و جهت شیب لایه­ ها، وضعیت آب­­های سطحی و زیرزمینی، وضعیت تکتونیکی (گسل­های منطقه)، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگ­ها و خاک­های موجود در محدوده مرکز دفن شناسایی و تعیین گردیده و سپس منطقه مورد نظر از نظر لرزه­ خیزی و نزدیکی به گسل­ها مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از اهداف مهم این تحقیق پی جویی منبع قرضه رسی مناسب برای استفاده در آب بندی کف سلول­های مدفن زباله بود. برای این منظور بعد از بررسی نقشه­ های زمین شناسی و عکسهای ماهواره ­ای، در منطقه­ای به شعاع حدود 30 کیلومتر جستجو شد که بهترین منبع رسی در نزدیکی روستای ینگی اسپیران یافت شد. برای بررسی مشخصات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی رس، نمونه برداری شده و آزمایشات آزمایش­های مختلفی مانند دانه­ بندی، کانی­شناسی، تصویربرداری SEM ، تعیین حدود اتربرگ، کلسیمتری، تراکم، نفوذپذیری، تعیین چگالی ویژه ذرات جامد خاک، تحکیم و واگرایی و آزمایش­های تعیین مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت برشی انجام شده است.

خاک رس منبع قرضه اسپیران با ذخیره حدود 30 هزار متر مکعب دارای طبقه بندیCL  و حد خمیری 23 درصد است. وزن مخصوص خشک حداکثر و رطوبت بهینه در آزمایش تراکم استاندارد به ترتیب 1.75 گرم بر سانتی متر مکعب و 19 درصد می­ باشد. میزان نفوذپذیری آن در 95 درصد تراکم حداکثر 7-10×6/5 متر بر ثانیه است. درصد کربنات کلسیم این خاک رس حدود 15 درصد تعیین شده است.

نتایج بررسی­های زمین ­شناسی مهندسی و آزمایش­ها، حاکی از هم­خوانی خوب پارامترهای موثر جهت استفاده از این منبع قرضه رسی به ­عنوان آستر با استانداردهای قابل قبول در ایران و جهان بوده و نیاز به ­دقت و انجام عملیات تراکم مناسب جهت آب­بندی قابل قبول کف سلول­ها دارد.